Tamer Heper Kim mirasçı olacak?
HABERİ PAYLAŞ

Kim mirasçı olacak?

Ben bekar bir bayanım. Annem ve babam ben doğmadan önce ayrılmışlar. Babamı hiç tanımadım. Bugün benim bir gayrimenkulüm var ve babama miras kalmasını istemiyorum. Reddi miras yapabilir miyim? O.A.

***

Okuyucumun sorusunun yanıtı biraz karışık. Sebebi şu: Tabiatın kuralı olarak yaşlılar daha önce ölür. Şimdi kendisi vefatında babasına miras kalmasını istemiyor. İyi de tabiatın kuralına göre baba daha önce ölürse, zaten okuyucumun malı babasına kalamayacak ki. Hatta belki de babanın birtakım malları var, onlar okuyucuma kalacak. İşte bunun için geleceği matuf yanıt veririz ama birgün hesaplar tersine çıkar. AMA.

Haberin Devamı

Mademki okuyucum kendi malının babasına kalmasını istemiyor, bunun için reddi miras yapmak mümkün değil, Çünkü reddi miras bir kimse öldükten sonra, onun mirasçılarının mirası reddetmesidir. Kendi malının birilerine kalmasını istemeyen bir kimse şayet saklı payı olmayan mirasçılar var ise vasiyetname yapar ve o kimseleri mirasından mahrum eder. Ancak incelenen olayda baba mirasçı ve saklı payı var. Saklı payı kanuni miras hakkının dörtte biri.

Birgün okuyucum baba hayattayken vefat ederse mirası ikiye bölünecek, yarısı anneye, yarısı babaya gidecek. Şayet vasiyetname yapar da tüm mirasını anneye bırakmak isterse baba yarı miras payının dörtte birini, yani malvarlığının sekizde birini alacak. Yani babayı tamamen mirastan mahrum bırakmak mümkün değil.

Bunun için mirasçılıktan çıkarmanın şartları aranacak. Mirasçı, miras bırakana veya miras bırakanın yakınlarından birine karşı ağır bir suç işlemiş ise veya mirasçı, miras bırakana veya miras bırakanın ailesi üyelerine karşı aile hukukundan doğan yükümlülüklerini önemli ölçüde yerine getirmemişse, bu halde okuyucumun babası mirasçılıktan çıkarılabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder