Tamer Heper Kira borcu devam eder
HABERİ PAYLAŞ

Kira borcu devam eder

Kiracım evden çıktı. Çıktığını söylediği tarih bu yılın nisan ayı. Oysa benim bundan bu ay haberim oldu. Şimdi çıkan kiracımın kira borçları hangi aya kadardır?  B.N.

*****

Doğrusu kiracı-kiralayan ihtilaflarından biri de bu husustur. Kiracı eşyasını toplayıp kamyona yükler gider, ev sahibinin haberi yoktur ama kiracıya göre eşyayı toplayıp gitti mi kiracılık da bitmiştir. İyi ama ev sahibinin haberi yoksa sözleşme nasıl son bulacak? İşte bu sorunun yanıtı; bu hali ile sözleşme son bulmayacak, sözleşme yürürlüktedir. Sözleşmenin son bulması için bazı şartlar var. Birincisi, sözleşme kira döneminin sonunda son buldurulur. İkincisi, tarafların birlikte verecekleri karar ile sözleşme son bulur. Bu arada kiracı sözleşme son bulmadan evden çıkarsa, kira borcu devam eder. Peki nereye kadar devam eder?

Haberin Devamı

*****

Kiracının kiralananın anahtarlarını ev sahibine teslim edene kadar devam eder. Yani eşyasını alıp gittiği tarihte kira borcu son bulmaz, kiracının evin anahtarlarını ev sahibine teslim ettiğinde kira borcu sona erer. Dolayısıyla kiracının kira ödemekten kurtulması için evi boşaltmakla birlikte anahtarları ev sahibine teslim etmesi lazım. Herhangi bir nedenle anahtarları ev sahibine teslim edemiyorsa, anahtarları ev sahibine teslim edilmek üzere notere tevdi eder. Aksi halde kira borcu devam sürer. Şayet anahtarlar hukuken teslim edilmemiş ve evin ( mecurun) boşaltılma tarihi konusunda taraflar ihtilafa düştülerse, bu durumda ev sahibinin tahliye tarihi konusundaki beyanına itibar edilir.

*****

İşte bu nedenlerle uzayıp gitmemesi ve taraflardan birinin aleyhine sonuçlar doğurmaması için tahliyenin hukuki kurallara uyularak yapılması gerekir. Bunun için de bir meslektaşımın bilgisine başvurmakta yarar vardır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder