Tamer Heper Kira tespiti dönem başında yapılır
HABERİ PAYLAŞ

Kira tespiti dönem başında yapılır

Ev sahibinin yılda iki kez zam yapma hakkı var mı? Normalde şubatta zam yapıyoruz, şimdi temmuzda 2 bin TL daha arttıracağını söylüyor. Y.B.

Kira bedellerine yapılacak zamlar dönem bittikten sonra, yani dönem başlangıcında yapılır. Bu söylediğim yasal durumdur. Ancak tarafların anlaşması halinde kiranın yeniden belirlenmesi her zaman yapılabilir. Bunu engelleyen bir durum yoktur. Dikkat ederseniz zam demiyorum, yeniden belirlenmesi diyorum. Zira bazı hallerde kirada indirim de gerekebilir. Mesela pandemi sırasında bazı işyerleri kapatıldı. Çalışma ortamı olmadı. Bu dönem için bazı işyerlerinde kira indirimine gidildi. Ancak bu söylediğim tarafların karşılıklı anlaşması şeklinde. Okuyucumun sorusu yasal durum olduğuna göre ev sahibi kira zammını ancak yeni bir dönem başlangıcı için talep edebilir. Bu konuda taraflar arasında anlaşma olmadığı hallerde kira tespit davası açılır ve kira tespiti davalarında kira bedeli yeni dönem itibarıyla yapılır.

Haberin Devamı

Kira tespitlerinde bir de uyarlama talebi vardır ki bundan söz etmiyorum, bu husus farklı bir hukuki durumdur, detayları vardır. Bunu hatırlatmamın nedeni uyarlama şartları var ise dava tarihi itibarıyla kira bedeli belirlenir ama uyarlama davaları istisnai davalardır. Bir şartını hatırlatayım. Ödemeler arasında çekilmez hal varsa yani işlem temeli çökmüşse uyarlama talebinde bulunulabilinir ama dediğim gibi bu bir kira tespiti davası değildir, istisnai bir hal için açılan davadır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder