Tamer Heper Kiraya verenin mirasçısı kim?
HABERİ PAYLAŞ

Kiraya verenin mirasçısı kim?

Ben tahliye kağıdı imzaladım, ev sahibim evden çıkmamı istiyor. Dava açtı. Ben evi kayınvalidesinden beş yıl önce tutum. İki yıldır kayınvalidesi vefat ettiği için kendisinin banka hesabına yatırıyorum. Kendisi yurt dışında yaşıyor ve bir daha evi var. Dava nasıl sonuçlanır? H.P.

Önce okuyucuma yapılan işler nedir, genel bir açıklama yapayım, Sonra özel durumu hakkında tahminlerimi yazarım. Okuyucumun tahliye kağıdı dediği şey tahliye taahhüdü. Şayet geçerli bir tahliye taahhüdü imzalanmış ise ve tahliyenin taahhüt edildiği tarih gelmiş ise bu tahliye taahhüdü de hukuki işleme koyulmuş ise neticede tahliye gerçekleşir.

Haberin Devamı

* * * * *

Okuyucumun durumuna gelince, kiralama kayınvalide ile yapılmış ve kayınvalide ölmüş. Ölen kiralayanın mirasçıları artık kiralayan (yani kiraya veren) durumunda, peki mirasçı durumunda olmayan kimseyi ne şekilde muhatap alıp kiraları onun hesabına yatırdığınızı bilmek isterim (Kayınvalideden söz edildiğine göre muhatap damat veya gelin. Bunlar kayınvalidenin mirasçısı değildir). Mirasçı olmayan biri kiralayan konumuna da geçemez, o halde bu hususta incelenmesi gereken bir durum var. İkinci husus tahliye taahhüdünün incelenmesi şarttır. Şayet kira sözleşmesi ile aynı tarihi taşıyor ise geçersizdir. Tahliyenin taahhüt edildiği tarihten bir aydan uzun süre geçti ise geçersizdir. Buna benzer hukuki eksikliklerin olup olmadığı incelenmelidir. Bunlar okuyucum için incelenmesi şart olan hususlardır.

* * * * *

Peki dava açanın yurt dışında yaşıyor olması veya başka evi bulunuyor olması bu tür bir davayı açmasına engel midir? Hayır değildir. Geçerli bir tahliye taahhüdü varsa, zamanı geldiğinde sadece bu taahhüdün geçerli olup olmadığına bakılır, ihtiyaç nedeni olup olmadığı veya dava açanın başka evlerinin bulunup bulunmadığı önemli değildir, incelenmez. Ancak yukarıda açıkladığım noksanlıkların mevcut olup olmadığının bir meslektaşım tarafından dosyasında incelenmesinde yarar vardır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder