Tamer Heper Komşuluk ilişkisi önemli
HABERİ PAYLAŞ

Komşuluk ilişkisi önemli

Bir sitede ikiz villalardan birinde malikim. Bitişiğimdeki villada kiracı, evi pasta, yemek kutusu imalathanesi olarak kullanıyor. Bu iş için gerekli malzemeler evimizin etrafında, atıklar da bahçemizde. Dolayısı ile bir pisliğin içinde yaşamaya çalışıyoruz. Bu atıklar nedeni ile gidere ait kanal da tıkandı. Bu defa da taşkın yaşıyoruz. Bunu önlemenin imkanı yok mu? H.Ö.

Okuyucuma yanıt vereceğim elbet ama önce kendisine, bana geçmişi ve gençliğimi hatırlattığı için teşekkür ederim, zira mektubunu bana faks ile iletmiş. Faks sisteminin hâlâ aktif olarak bulunduğunu, faks makinelerinin kullanılmakta olduğunu pek tahmin etmiyordum. Hem avukatlık olarak meslek sahibi hem de basınla irtibatı devam eden biri olarak faks makinemizi muhafaza etmişiz. Özellikle son teknolojik gelişmeler içinde bunun devrede olabileceğini tahmin etmezdim, bu nedenle gençliğimi hatırlatan okuyucuma teşekkür ederim.

Haberin Devamı

Geleyim yanıtıma. Birincisi kat mülkiyeti sistemine tabi binalar ve sitelerde mesken olarak tescilli yapılar işyeri olarak kullanılamaz. Kullanılan bağımsız bölümler mesken olarak kullanılsa bile komşuları rahatsız edici davranışlarda bulunulamaz. Okuyucumun anlattığı olayda bunların her ikisi de var. Dolayısı ile okuyucumun dava açarak eski hale getirilmesi yani işyerinin tahliyesi ile mesken olarak kullanılması talepli dava açması mümkün. Bunun yanında rahatsız edici davranışa son verilmesi talepli davada bu yönde karar verilmesine karşın, binanın eski rahatsız edici şekilde kullanılmaya bir yıl müddetle devam edilmesi halinde bu bağımsız bölümün kendilerine devrini talep etme hakkı da söz konusu. Konu sadece kat mülkiyeti mevzuatını değil kira ilişkisini de ilgilendiriyor. Bu tür davranışların ihtara rağmen giderilmemesi hali tahliye nedeni. Türk Borçlar Kanunu 316’ncı maddesi bu şartlarda tahliyeyi öngörüyor. Bu imkanlar söz konusu iken bu derece rahatsız edici davranışa katlanmak gerekmiyor. Bir meslektaşımın yardımını alarak bu duruma son vermek mümkün.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder