Tamer Heper Kooperatif suç işliyor
HABERİ PAYLAŞ

Kooperatif suç işliyor

1994 yılında bir kooperatife üye oldum. İnşaat 36 ayda bitecek dediler 2001 yılına kadar sürdü. Neticede 2001 yılında kat irtifak tapumu aldım. Tapu ile birlikte kooperatife borcu yoktur yazısını aldım. Ancak sonradan bana borç çıkardılar. Ödemeyince de beni kooperatiften çıkardılar ve evimi bir başkasına satmışlar. Ben emekli biriyim, bu yaştan sonra yeni bir ev alma imkanım yok. Benim evimi elimden alabilirler mi? N.C.

Kooperatifler kendi başına buyruk kuruluşlar haline geldi. Anlattığınız olaya benzer olaylar çok yaşandı ve neyazık ki benim hukuki görüşümün aksine Yargıtay’dan da benzer durumda olan kişilerin elinden dairelerini alınacağına dair karar çıktı. Bu karar beni de çok yadırgatmıştı. Ancak sonradan bir gelişme oldu ve Kooperatifler Kanunu’nda değişiklik yapıldı. Özetle şöyle denildi: Ferdileşmiş gayrimenkuller ortakların elinden alınamaz. Yani sizin bugünkü durumunuzu tarif ediyor.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Sizinki de ferdileşmiş. Dolayısı ile artık alinizden alınamaz. yani Yani Yargıtay’ın yadırgatıcı kararı böylece hukuk mantığı zeminine oturdu. Şimdi sizin elinizde tapunuz var dolayısı ile yasa hükmüne göre sizden bu ev geri alınamayacak. Peki borç ne durumda. Bence şöyle. Siz daireyi teslim alırken borcunuz olmadığı yazılı ile bildirilmiş. Bu tarihe kadar borç yok. Peki sonrası? Sonrasında da şu var. Mademki kooperatiften de ihraç olunmuşsunuz o halde siz kooperatif ortağı da değilsiniz, ortaklıktan kaynaklanan borcunuz da oluşmadı. Yani bu iş size yaradı. Site yönetimi için borcunuz doğmuş olabilir. Elbette buna ayrıca bakacaksınız ancak kooperatifle ilişkiniz bitmiş. Peki sizin daire nasıl bir başkasına satıldı. Bunun tapudan yapılması mümkün değil. Yani sizin tapulu malınız birilerine haricen satılmaya çalışıldı. Şimdi burada kooperatifin işlediği bir suç ortaya çıkıyor. Tapulu sahibi bulunan birinin dairesini, sahipli olduğunu bile bile birilerine satmak suçtur yani kooperatif suç işlemektedir.

Problem yaşanmaz

Dedeme ait kırk yıllık bina müteahhide verildi ve yine bina yapıldı. Bir katta annem-babam, bir katta dedem bu binada oturuyordu. Dedem inşaat bittikten sonra annem ve babama yine burada yer verdi. Dedemin ölümü ile anne ve babama “Siz bu yerde oturdunuz artık hakkınız yok” denir mi? F.E.

Haberin Devamı

Şimdi ileride diyelim ki dede vefat ettiğinde (kimin önce vefat edeceğini de bilmiyoruz ya!) dedenin mirasçıları evlatları. Şayet dedenin tek evladı varsa zaten bu evlat tüm mirasın sahibi. Yani ona senin artık hakkın yok diyecek kimse yok. Şayet tek evlat değil ise tamam bu halde miras evlatlar arasında paylaşılacak. Ancak anne-babanızın bu yerde oturmasından, mirastan vazgeçtikleri veya miras hisselerini aldıkları gibi bir anlam çıkmaz. Bir mala sahip olan hayatta iken bu maldan dilediği gibi tasarruf eder. Dedeniz de bunu yapmış. Kendisine ait binada evladını oturtmuş. Bundan miras payını peşinen kullandı anlamını çıkartmak mümkün değildir. Dolayısı ile şayet bir gün önce dede ölürse binada oturan ana-babanız yönünden ve mirasçılık açısından bir problem yaşanmaz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder