Tamer Heper Kötü kullanım var mı?
HABERİ PAYLAŞ

Kötü kullanım var mı?

Ben bir dairede kiracıyım. Benim daireden alt kat banyosuna su akıyor. Bunun onarımı bayağı bir masraf. Ev sahibim benim yaptırmam gerektiğini söylüyor. Oysa benim bir kusurum yok. Bu onarım kim tarafından yapılacak? ● İ.K.

Bir daireden muhtelif zamanlarda onarım ihtiyacı doğmuş olabilir. Ancak bunları ikiye ayırmak lazım. Birincisi, binanın tabii kullanımı nedeni ile zamanla yıpranmış tesisattan doğan onarımlar, ikincisi kötü kullanım nedeni ile ortaya çıkan onarım ihtiyacı.

★ ★ ★ ★ ★

Bir daire kiralandığında bu yer kiracıya kullanılabilir durumda teslim edilmeli ve kullanım müddetince bu halde bulundurulmalıdır. Dolayısı ile böyle tabii yıpranmalarda onarım, kiralayana ait olmaktadır. İkinci ihtimal kötü kullanımdır. Bu durumda zararı doğuran kişi onarımdan sorumludur ki bu da kiracıdır.

Haberin Devamı

★ ★ ★ ★ ★

Şayet alt kata akan su, tesisattaki normal yıpranma nedeni ile ise bunu kiralayan karşılayacak, şayet kötü kullanım nedeni ile ise bunu kiracı karşılayacak. Ancak duvarların içinden geçen bir su borusunda sızma başladı ise bunun kötü kullanımdan kaynaklanma ihtimali pek yoktur. Eskiden kullanılan metal su boruları zamanla sızma yapmaktadır. Bu çok karşılaşılan bir durumdur, görünen o ki bu onarımı kiralayan yapacak veya alt kat daha çok zarar görmesin diye kiracı yapacak kiraya mahsup edecek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder