Tamer Heper Kuru mülkiyetini vermiş
HABERİ PAYLAŞ

Kuru mülkiyetini vermiş

Ben eşimden boşanmış biriyim. Kayınvalide “Ben ölene kadar benim, öldükten sonra kızımın” demiş. Mahkemeden davetiye geldi. Hakim “Vazgeçiyor musun?” demiş, kızım “Hayır” deyince hakim dava açmalarını söylemiş ve zamanaşımına uğradığı söylenmiş. Ben boşandığım için mirasçı olamıyorum ama kızımın durumu nedir? L.G.

***

Doğrusu okuyucumun sorusunun özü bu ama olay net bir şekilde anlatılmadığı için el yordamı ile anlamaya çalıştım. Mesela ölene kadar benim, öldükten sonra kızımın sözü bir anlam taşıyor. O da şu: Demek ki kayınvalide sahibi olduğu gayrimenkullerin kuru mülkiyetini kızına devredip intifa hakkını muhafaza etmiş. Yani ölene kadar intifa hakkı sahibi olarak gayrimenkullerden yararlanacak, öldükten sonra intifa hakkı son bulacak.

Haberin Devamı

Kızı tam malik olacak. İşte ‘ölene kadar benim, öldükten sonra senin’ sözü halk arasında intifa hakkı ve kuru mülkiyet durumunu ifade eden bir tabirdir. Ancak niye mahkemeye gidildi, hangi olay zamanaşımına uğradı, doğrusu bilme imkanım yok. Ancak zamanaşımından söz edilmesine rağmen hakimin dava aç demesi halen dava açarak bazı hakların alınma ihtimalinin bulunduğunu gösteriyor. Bir başka husus, malların kayınvalideye ait olduğu anlaşılıyor.

Kayınvalide de halen hayatta ki kuru mülkiyet konusunda işlemler yapmış. Bu halde kayınvalideden gelecek miras payı nasıl okuyucum tarafına ulaştı, bu da bir soru, zira arada baba söz konusu. İşte bütün bunların açıklığa kavuşması lazım ki açılacak bir davadan sonuç alınabilsin. Sonuç alınamayacak ise boşuna dava açmanın yararı yoktur aksine zararı vardır zira birtakım masraf gerektirir ve boşa masraf yapılmış olur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder