Tamer Heper Kusurlu olan öder
HABERİ PAYLAŞ

Kusurlu olan öder

Haberin Devamı

Çatı dairemin karşısındaki daire satıldı. Yeni malik evine parke yaptırırken çatıya el attı. Çatıda bir sorunumuz yokken çatı yapımı sırasında benim duvarım çatlatıldı. Derken çatı yapımı 10 yıllık garanti ile yapılıp bitti ama ilk kış tepemizde havuz gibi su birikti ve benim evimin balkonuna doluyor, duvarların boyalarını kabartıyor. Acaba haklarım nelerdir? ● M.Ş.

Bir binada onarım ihtiyacı olabilir. Bu gibi bakım giderleri bağımsız bölüm malikleri tarafından karşılanır. Ancak her bağımsız bölüm maliki de “Bakım yapıyorum” diye olur olmaz yerlere el atamaz. Acil hallerde öncelikle yönetici devreye girmeli, yönetici müdahalede gecikiyor ise bu halde zarar gören bağımsız bölüm maliki makul çerçeve içinde müdahale etmelidir.

Bu noktada dikkat edilecek husus bu müdahaleler yapılırken başkasını zarara uğratmamaktır. Bir müdahale ile veya kötü davranış ile bir başkasını zarara sokan bunu öder. Ya eski hale getirir zararını telafi eder veya tazmin eder. Çatı katında oturuyorsunuz ve bir probleminiz yok. Çatıda bir arıza olsa ilk siz göreceksiniz ama bir şikayet yok. Buna rağmen çatıya müdahale edilmiş ve şimdi zarar doğuyor.

Bu halde zararı doğuran kişi tazmin ile mükelleftir. Bu yersiz müdahalenin önlenebilmesi için yasada bir hüküm var: “Ortak yer ve tesislerdeki bir bozukluğun anayapı veya bağımsız bölüme veya bölümlere zarar verdiğinin ve acilen onarılması gerektiğinin mahkemece tespit edilmiş olması halinde kat maliklerinin rızası aranmaksızın onarım yapılır.” Yani okuyucumun bahsettiği olayın başında komşu mahkemeye tespit yaptırsaydı bu problem yaşanmazdı. Belki mahkemece tayin edilecek bilirkişi böyle büyük bir onarım öngörmeyecekti.

Netice: Mademki komşu kendi insiyatifi ile çatıya müdahale etti ve okuyucumun zararı doğdu. O halde bu zararı komşu tazmin edecek. Çatı da bir daha zarar doğurmayacak şekilde onarılacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder