Tamer Heper Mahkeme çözer
HABERİ PAYLAŞ

Mahkeme çözer

Babamız rahmetli. Biz sekiz kardeştik ikisi rahmetli oldu, annemiz sağ. Babadan kalan arsaya bina yaptık sonra paylaşmak için kura çektik. Girişteki daireyi anneye ayırdık.

Kalan sekiz daireyi sağ kalan kardeşler ile ölen iki kardeşin çocukları arasında kura çekerek paylaşmak istedik ama iki kardeş kurayı kabul etmedi. Yeniden kura çekelim dedik bunu da başka kardeşler kabul etmedi. Bu problemi nasıl çözeriz? ● N.N.

Okuyucumun bahsettiği bina, babadan miras kalan arsaya yapılmış yani hepsi bu arsada pay sahibi. Binayı yapmak için de hepsi eşit miktarda para koymuş. Yani netice itibarıyla anne hariç, kardeşlerin hepsi eşit hakka sahip.

Haberin Devamı

Dolayısı ile binada da eşit hakları var. Aralarında paylaşmakta sıkıntı yaşamaları çok yadırgatıcı bir durum değil. Alt katı alanlar yerini beğenmez, üst kattakiler merdiven var diye beğenmez, kuzeye bakan ‘soğuk olur’, güneye bakan ‘güneş alır’ der. Netice olarak herkesi memnun etmek zor.

★ ★ ★

Bu durumda benim önerim şu olur: Kardeşlerden biri mahkemeye başvuracak ve ortaklığın giderilmesi talebinde bulunacak. Böyle bir dava görülürken mahkeme bilirkişi tayin edecek ve dairelerin hisselere eşit olarak dağıtımı nasıl olur, rapor isteyecek.

Bilirkişi daireleri ortaklar arasında paylaştıracak, değeri biraz daha fazla olanlar değeri biraz daha düşük olanlara bir miktar para ödeyecek ve eşit değerlerde böyle bir paylaşım planı yapılacak, mahkeme de ortaklar arasında adil bir paylaşım yapacak. Benim önerim bu şekilde ve bence en adil çözümdür. Bu yolla kat mülkiyeti kurulması dahi mümkündür.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder