Tamer Heper Mahkeme masrafını ödemede kişi sayısı önemli değil
HABERİ PAYLAŞ

Mahkeme masrafını ödemede kişi sayısı önemli değil

Çok yakın bir tarihte mahkeme masrafları konusunda, ödeyecek olan tarafta birden çok kimse bulunduğunda bunlar arasında paylaştırma yapılmadığını yazdınız. Peki acaba mahkeme, birden çok olan tarafa ödeyecekleri gideri paylaştıracak şekilde bir karar verir mi? Bizim olayımızda bir tarafta 23 kişi var ve birbirimizi yakından tanımıyoruz. Bu durumda uygulamada bir değişiklik olabilir mi? l T.A.

***

Evet okuyucumun sözünü ettiği gibi çok yakında, ‘mahkeme masrafları nasıl ödenir?’ konusunu açıklamıştım. Açıklamamda dediğim şuydu: Bir taraf mahkeme masraflarını ödeyecekse, bunu talep edecek kişi başvurduğu o birinden tamamını tahsil edebilir. Aralarında bir taksim yapmaz. Ancak masraf birinden tahsil ettiğinde, bu masrafı karşılayan kişi daha sonra kendi tarafındakiler arasında masrafı bölüştürebilir ve böylece bir kişi tümü itibarıyla zararı üstlenmez.

Haberin Devamı

***

Şimdi okuyucumun aklını karıştıran, ödeme durumunda kalacak olan tarafın sayısının çokluğu. Ancak böyle bir problemde sayı uygulamayı değiştirmez. Dolayısıyla 23 kişi için de aynı kural uygulanacaktır. Mahkemede herhangi bir nedenle bu kişiler arasında paylaşma yapacak şekilde bir karar vermez.

Okuyucum yaşadıkları olayda, birlikte oldukları 23 kişiyi tam olarak tanımadıklarını, bunun da tahsil talebinde bir engel teşkil edeceğini ifade etmektedir. Ancak yine bu konuda tanışık olmak veya olmamak sonucu değiştirmemektedir. Kendi aralarında bölüşme safhası geldiğinde, mahkeme kararında her birinin adresi bulunacağından bu adreslerden takibi mümkün olabilecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder