Tamer Heper Mahkeme yolu açık
HABERİ PAYLAŞ

Mahkeme yolu açık

Annemin dedesinden kalma 2000 dönüm arazi var. Mirasçı olarak 29 kişiyiz. Bu yerin mülkiyetini mirasçılar olarak tapuya tescil ettirdik ama paylı mülkiyete geçemiyoruz, zira mirasçılardan bir kişiye ulaşamıyoruz. Tapuda paylı mülkiyete geçme talebimiz bu nedenle yapılmadı. Bu durumda üçte iki hisse ile gerek kentsel dönüşüm gerekse sair hukuki işlemleri yapabilir miyiz? ● M.K.

Ortak mülkiyette bazı kurallar var. Bunlardan biri paylı mülkiyette malik olunan mal üzerinde tasarruf etmek için sayı ve arsa payı çoğunluğunun bulunması, elbirliği mülkiyetinde ise tüm ortakların birlikte hareket etmesi. Okuyucumun sorusu mülkiyet hakkı ile ilgili. Mülkiyet hakkını ilgilendiren konularda, o gayrimenkulde elbirliği mülkiyeti (iştirak halinde mülkiyet) söz konusu ise tüm maliklerin birlikte hareket etmesi zorunlu. Peki bir ortağın bulunamaması her işe engel olacak mı? Evet engel olacak ama bunun halli elbirliği mülkiyetini paylı mülkiyete geçirmektir.

Haberin Devamı

★ ★ ★ ★ ★ Bu tapu müdürlüğünde sağlanamamış. Ancak elbirliği mülkiyetini paylı mülkiyete geçirmenin tek yolu tapuda yapılacak işlem değil. Bunun için dava açmak ve mahkeme kararı ile paylı mülkiyete geçmek mümkün. Böyle bir davada taraflara Tebligat Kanunu’na göre tebligat yapılır ve sonuçta bu yönde tarafların menfaati söz konusu olduğundan herkese miras payları oranında pay verilerek paylı mülkiyete geçilebilir. Bu durumda da gerekli çoğunlukla hukuki işlem yapılabilir. Elbirliği mülkiyetinde ise bu imkan yoktur. Bu mülkiyette her türlü hukuki işlem ancak el birliği ile yapılabilir. Adı buradan gelmektedir. Eskiden adı iştirak halinde mülkiyet iken artık elbirliği mülkiyeti olarak isimlendirilmektedir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder