Tamer Heper Miras evlatların hakkı
HABERİ PAYLAŞ

Miras evlatların hakkı

Biz iki kardeşiz. Annem sahip olduğu evi bana vermek istiyor. Ancak vefatından sonra diğer kardeşin bu satışı iptal ettirmemesi için nasıl bir devir yapılmalı? E.I.

Şimdi okuyucumun sorusunun önce tahlilini yapmalıyım. İki kardeş var. Okuyucum annesine ait eve sahip olacak ama öteki kardeş bundan mahrum kalacak. Yani ikinci evladın mahrum bırakılacağı bir çözümü ben öneremem. Bu bir kimsenin mağduriyetine neden olacak yol olur. Dolayısı ile okuyucuma açıklayacağım husus işin yasal çözümüdür, o da şöyle: Anne malından hayatta iken tasarruf edebilir. Buna engel yok. Bu tasarruf yollarından biri de gayrimenkulünü satmaktır. Bir kimse malını dışarıdan üçüncü bir kişiye satabildiği gibi en yakın akrabasına da satabilir. Bu en yakını evladı da olabilir. Dolayısı ile okuyucum annesine ait bu daireyi satın alır, satış bedelini annesi hesabına bankaya yatırır, bunun üzerine tapuda adına tescil gerçekleşir. Böylece annenin malvarlığından bir daire çıkmış yerine nakit girmiş olur.

Haberin Devamı

Ancak böyle bir satışta dahi annenin vefatından sonra diğer kardeşin dava hakkı tamamen ortadan kalkmıştır diyemem. Zira diğer kardeş, bu satış işleminin düzmece (muvaza) olduğu iddiasında bulunabilir. Bunun için de satın alan kardeşin böyle bir maddi imkana sahip olmadığı iddiasında bulunabilir. Dolayısı ile ben her zaman haklının hakkına sahip olması gerektiği fikrini kabul etmiş biriyim. Bu nedenle bir iş yapılacak ise hiç kimsenin hakkı yenmeden yapılmalıdır derim. Bu adil çözüm. Bir de öteki kardeş anne hayattayken kendi hakkından vazgeçme taraftarı ise hep birlikte mirastan feragat sözleşmesi dediğimiz bir sözleşme yapılabilir. Annenin de katıldığı böyle bir sözleşme geçerlidir. Ancak bunun bir meslektaşımın katkısı ile yapılmasında yarar vardır, zira bazı şekil şartları söz konusudur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder