Tamer Heper Miras kişisel mallar grubuna girer
HABERİ PAYLAŞ

Miras kişisel mallar grubuna girer

Ağabeyim 2019 yılında vefat etti, eşi yani yengem de 2021 yılında vefat etti. Miras olarak ağabeyimin aileden gelen gayrimenkulleri vardı. Dolayısı ile mirasçısı yengem ve bendim. Ancak yengemin ölümü ile ona düşen paylar yengemin kardeşlerine kaldı. Şimdi ben Medeni Kanun 220 yolu ile edinilen mallar için yengemin mirasçılarına dava açabilir miyim? A.Ş.

Okuyucumun uygulamayı düşündüğü husus edinilmiş mallara katılma rejimi çerçevesinde düşünülmüş. Üstelik dayanmak istediği madde de bu sisteme dahil bir madde. Uygulamayı düşündüğü 220. madde edinilmiş mallar içinde kişisel malların tarifinin verildiği madde. Diyor ki: “Kişisel mallar şunlardır: Eşlerden birinin yalnız kişisel kullanımına yarayan eşya, Mal rejiminin başlangıcında eşlerden birine ait bulunan veya bir eşin sonradan miras yoluyla ya da herhangi bir şekilde karşılıksız kazanma yoluyla elde ettiği malvarlığı değerleri, Manevi tazminat alacakları, kişisel mallar yerine geçen değerler.”

Haberin Devamı

Bu mallar edinilmiş mallar kategorisine girmez, dolayısı ile değerlerinin paylaşımı söz konusu olmaz. Okuyucumun sözünü ettiği malvarlığı, aileden kalan miras, yani edinilmiş mallar listesine dahil değil, tam tersine kişisel mallar. Yani edinilmiş mallar sistemi dahilinde olduğu gibi gerektiği zaman değer yönünden bedelinin bir kısmının talep edileceği mallardan değildir. Dolayısı ile okuyucumun kişisel mallar olarak düşünüp bu yönde değerlendirmesi gerekeceği düşünülür.

Ayrıca okuyucumun ihtilaf konusu olmamakla birlikte hatırlatmak isterim ki edinilmiş mallar sisteminde de miras olarak kalan malların yarısı talep edilmez, yarısının değeri talep edilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder