Tamer Heper Müteahhitle yapılan sözleşme geçerli mi?
HABERİ PAYLAŞ

Müteahhitle yapılan sözleşme geçerli mi?

Bir müteahhitle ileride bir dairenin satın alınması için sözleşme yapmak istedik ama önümüze öyle bir sözleşme koyuldu ki sayfalar dolusu. Bunu imzaladığımızda tamamı geçerli olur mu? İleride geçersizliğini ileri sürebilir miyiz? L.N.

Okuyucumun sorusunun yanıtı çok ama çok geniş. Karşımıza böyle müteahhitlerle yapılmış sayısız sözleşme geliyor ki içeriği inanılır gibi değil. Önce genel olanını söyleyeyim sonra özele geçerim. Okuyucum diyor ki, alacağım daire için müteahhitle sözleşme yapmak istedik. Daha bu cümle bile hata. Çünkü müteahhitten ileride alınacak bir daire için oturup karşılıklı yapılan anlaşmanın tümü ile geçersizdir. Çünkü bunun adı gayrimenkul satış vaadi sözleşmesidir ve noterde yapılma mecburiyeti vardır. Öyle karşılıklı oturup imzalanan bu tür sözleşmelerin tümü ile geçersizdir. Dolayısıyla böyle bir sözleşmenin içeriğinden falan bahsetmeden, böyle bir sözleşmeyi hiç yapmayın derim. Bu bir. 

Haberin Devamı

İkincisi geçerli bir sözleşme yapıldığında yani noterde yapılan bir sözleşmede içerik olarak haksız şartlar bulunabilir. Tarafların bu sözleşmeden doğan ve doğacak olan hak ve yükümlülüklerinde dürüstlük kuralına aykırı, tüketici aleyhine dengesizliği neden olan hükümler var ise bunlar haksız şarttır. Dolayısıyla bunlar geçersizdir. Peki haksız şart veya şartlar varsa o sözleşme geçersiz midir? Hayır sözleşme geçerlidir ama haksız şart olan bölümler yok kabul edilir, kalan kısımlar geçerlidir. Dolayısıyla böyle bir sözleşme yapılacakken maddi değeri yüksek bir sözleşme olduğu için bir bilenin iştiraki ile yapılmasında çok büyük yarar vardır. Zira önüme gelen olaylarda çok yaygın inşaat yapan ismi duyulmuş müteahhitlerin matbu halde hazırlanmış sayfalar dolusu sözleşmeyi vatandaşa imzalattığını ve büyük büyük paraları tahsil ettiğini görüyorum. Bunu yapmalarının nedeni açık, noter masrafı yapmamak. Ancak bilinçli alıcı olarak şunu bilelim ki bu masraf yapılacak. Çünkü yaptığımız alımsatım küçük bir iş değil.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder