Tamer Heper Müze kuralım!
HABERİ PAYLAŞ

Müze kuralım!

İlçemizde bir müze yoktur. Oysa hem kültürel ağırlık bakımından hem de ilçemize ilgiyi arttırmak için müze kurulması istemi nereye yapılır? E.E. 

Okuyucumun mektubunu alınca önce bir yanlışlık mı var diye tereddüt ettim, zira köşem hukuk köşesi ve şimdiye kadar bu ve buna benzer bir soru almadım. Ancak kültür değerlerimiz açısından niye ilgilenilmesin, takdir edilecek bir düşünce diye yanıtlamaya karar verdim. Ancak doğrusunu söylemem gerekirse de bugüne kadar ilgilendiğim bir husus olmadığı için ben de yeni bilgiler edinmeye çalıştım. Ulaştığım bilgiler şöyle: Müzelerimiz Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı imiş ve bünyesinde Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü bulunuyormuş. Müzelerin 211 tanesi Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde, 341 tanesi ise özel müze kategorisinde imiş. Yani özel müze kurma imkanı da var. Peki özel müze kurmak için şartlar ne derseniz: Kurulacak müzenin kuruluş amaçları ve faaliyet konularını belirten bir dilekçe, Müze olarak kullanılacak binanın 1/100 ölçekli plânı, Binanın adresi ile tapu kaydı veya intifa, irtifak hakkı veya kira sözleşmesi gibi haklarla en az on yıl kullanma iznini gösteren belge örneği, Mevcut kültür ve tabiat varlıklarının sıra numarası, adı, cinsi ve ölçülerini belirtir bir listesi, Tüzel kişilerin yetkili organlarından alınmış karar veya onay ile birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığı’na iletilmek üzere İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne başvuru yapmaları gerekmekte imiş. 

Haberin Devamı

Bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları, gerçek ve tüzel kişilerle vakıflar, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan izin almak şartıyla kendi hizmet konularının veya amaçlarının gerçekleştirilmesi için her çeşit taşınır kültür ve tabiat varlığından oluşan koleksiyonlar meydana getirebilir ve özel müzeler kurabilirlermiş. Ancak kamunun ilçenize gelip müze kurmasını istiyorsanız demek ki Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvurmanız gerekecek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder