Tamer Heper Oldukça riskli
HABERİ PAYLAŞ

Oldukça riskli

Oğlum asker arkadaşına sıkışık olduğunu belirtmesi üzerine 600 TL kirayı ödeyebilmesi için 3-5 günlüğüne borç para gönderdi. Parayı da babası olarak benim hesabımdan gönderdik, ibareye de sadece havale yazdık. Arkadaşı şimdi parayı göndermiyor. Telefonlara cevap vermiyor. Kendisi İzmit’te ikamet ediyor, adresini bilmiyoruz! Biz Yalova’da oturuyoruz. Para banka şubesine gönderildi. Ne yapabiliriz?

● A.A.

★ ★ ★ ★ ★

Bir kimseye havale gönderilecekse gönderi kayıtları ispat vasıtasıdır. Yani banka havalesi yapıldıysa banka kayıtları belgedir veya bir başka yolla gönderildiyse ve elde gönderiye ait geçerli bir belge varsa bu delildir. Bu birinci husustu. İkincisi ise gönderilen paranın ne için gönderildiğinin belirtilmiş olmasıdır. Belki okuyucumun olayında olduğu gibi bir borçtur, belki de bir borcun ödenmesidir. Dolayısıyla bunların bilinmesi gerekir.

Haberin Devamı

★ ★ ★ ★ ★

Okuyucum alacağını talep edecek, kendisine, “Borçluya noterden ihtarname gönder” desem, 600 TL için yaklaşık 150 TL noter masrafı yapacak. Büyük ihtimalle de tebliğ olunmadan geri gelecek. “Arayıp paranı iste” desem adresi bilmiyorlar.

Telefonunu açmıyor, açsa bile belki inkar edecek. Bence bütün bunlara başvurmadan doğrudan icra takibi yapmak. İcra takibinde tebligat geri dönse bile icra müdürlüğü adres araştırması yapabiliyor ve bu adrese tebligat gönderebiliyor. Peki icra takibinin sonucu kesin mi? Hayır değil. Takip için borçlu icra dairesine gidip “Borcum yoktur” diye itiraz ettiğinde takip durur. Yürümesi için dava açmak gerekir, davada da belge aranır. İşte orada banka makbuzu ve kayıtları belge olarak kabul edilir. Yol biraz uzundur ama aklıma da başka türlü bir çözüm gelmiyor.

★ ★ ★ ★ ★

Böyle iyilik yapılacağı zaman tedbirli olup işi belgeye bağlamak lazım. Çok yakınlara “Makbuz imzala” deme imkanı olmadığı için de para verirken bu riski göze almak lazım. Ne diyelim, belki de sonunda, “Başımın gözümün sadakası olsun” demek de var.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder