Tamer Heper Ölüm şekli önemli değil
HABERİ PAYLAŞ

Ölüm şekli önemli değil

Bıçaklanarak öldürülen birinin veraseti ne kadar zamanda çıkar? Böyle bir problemle karşı karşıyayız. Ölenin cinayete kurban gitmiş olması nedeni ile verasetinin çıkarılmasının zaman alacağı söylendi. Bu doğru mudur? ● S.Y

Bir kimse öldüğü zaman ölüm kaydı nüfus kütüğüne işlenir. Ölümün ne şekilde olduğu ölüm kaydının işlenmesini ilgilendirmez. Bu husus adli bir vakadır, hukuku ilgilendirir. Ancak kalp krizinden ölümle, beyin kanamasından ölen arasında ölüm kaydı bakımından nasıl bir fark yok ise bir cinayete kurban giden tarafından da bir ayrım yoktur.

Haberin Devamı

★ ★ ★ ★ ★

İlgili taraf adli vaka olduğu için kolay çıkaramadıklarını söylüyormuş, ilginç. Veraset ilamının çıkarılmasının tek özelliği, ölümün nüfusa işlenmesidir. Ölümün nüfusuna işlenmesi anından itibaren veraset ilamı çıkarılabilir. Bu işin önemi nedeniyle veraset ilamının çıkarılmasının gecikmemesi için yeni kolaylıklar sağlanmış olup artık mahkeme kararı beklenmeden doğrudan doğruya noterde veraset ilamı çıkarılabilmektedir.

★ ★ ★ ★ ★

Ancak aklıma takılan bir nokta var. Bazı durumlarda noterler veraset ilamı veremiyor, ekranlarında çıkan kayıtta, bu kimsenin veraset kaydının verilemeyeceği yazısı çıkıyor. Bu halde de iş mahkemeye müracaata kalıyor. Mahkemeye müracaatta ise duruşma gününü beklemek gerekiyor. Duruşma gününe kadar da aile nüfus kayıtlarının gelmesi gerekiyor.

Acaba veraset ilamı çıkaracak aile bu nedenden mi gecikmeden söz ediyor. Şayet konu bu ise evet iş biraz gecikebilir ama bunun yine, ölenin cinayete kurban gitmesi ile bir ilgisi yoktur. Mesele işlemlerin tamamlanmasındadır. Verdiğim bu yanıtın benim için bir farkı vardır. O da, bunca senelik yazı hayatımda ilginç sorulardan biri olarak kaydıma geçmiş olmasıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder