Tamer Heper Ölünceye kadar bakma sözleşmesi
HABERİ PAYLAŞ

Ölünceye kadar bakma sözleşmesi

Babamın 2 adet dükkanı var. Biz 6 kardeşiz. Babama ve anneme ben bakıyorum. Her şeyi ile ben ilgileniyorum. Babam da dükkanlarını bana bırakmak istiyor. İleride kardeşlerim dükkanlardan hisse alabilirler mi ? A.K. 

Doğrusu okuyucumun kardeşleri babalarının mirasçısı. Yani babalarının vefatında, babalarının sahip olduğu dükkanlarda onların da miras payı var hatta miras paylarının yarısı kadar da saklı payları var. Biliyorsunuz saklı pay dokunulamaz, yok edilemez paydır. Böyle bir durumda vefat edenin evlatları saklı paylarını talep eder. Peki okuyucumun anne ve babasına tek başına bakıyor olması, durumda bir değişiklik yapar mı? Bizim hukukumuzda bir sözleşme türü var: Ölünceye kadar bakma sözleşmesi. Ölünceye kadar bakma sözleşmesinde bir tarafta bakıma ihtiyacı olan biri, karşı tarafta da bakımı taahhüt eden biri olacak. Bakımı üstlenen kimse de malvarlığı içinden bir kısmına veya tamamına sahip olacak. İşte okuyucumun babası ile yapabileceği böyle bir sözleşme olabilir. Ancak yine de olay bu kadar basit değil. 

Haberin Devamı

Basit olmayışının nedeni şu: Zaten hukuken bakımla görevli biri ile ölünceye kadar bakım sözleşmesi yaparak mal bağışlanmaz, zira zaten onun yasalar çerçevesinde bakma görevi vardır. Bu halde ölünceye kadar bakım sözleşmesi ile bağışlanan mal grubu mirasçılara kalır. Peki bakım için özel durum gerekiyor da, diğer hukuki nedenle bakımla görevli olanlar bu yardımı hiç yapmıyorlar ise bu halde ölünceye kadar bakma sözleşmesi geçerli olur mu? Evet, böyle bir durum ispatlandığı hallerde bu mümkün olur. Netice itibariyle okuyucumun bir meslektaşımın yardımı ile şartlarını gözden geçirip ölünceye kadar bakma sözleşmesinin kendisi için geçerli olup olmayacağını araştırmasında yarar vardır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder