Tamer Heper Ortağınız sizden habersiz mülkü kiraya verebilir mi?
HABERİ PAYLAŞ

Ortağınız sizden habersiz mülkü kiraya verebilir mi?

Babamızdan miras kalan evi iki kardeşim kiraya vermiş. Kira bedellerini kendileri alıyor, diğer kardeşlere vermiyor. Kiracıya başvurduk, “Onlarla sözleşme yaptım, sizi tanımam” diyor. Bu durumda muhatabımız kim olur? B.T.

Okuyucumun bahsettiği gayrimenkuller babadan miras kalmış. Şimdi bu durumda iki ihtimal söz konusu. Ya halen miras olarak bu yer evlatlara elbirliği mülkiyeti ile kalmış veya paylı mülkiyete geçilmiş ve paylar belirlenmiş. Buna göre iki ihtimali değerlendirirsek, şayet gayrimenkuller babalarının vefatında olduğu gibi kardeşlere kaldı ise ortaklık durumu elbirliği mülkiyetidir. Bu durumda bu gayrimenkullerin kiralanması, tahliyesi, kiraların tahsili gibi hukuki ilişkilerde tüm ortakların birlikte hareket etmeleri mecburidir. Ortaklardan birinin veya olayda olduğu gibi bir kısmının kiraya vermiş olması halinde bu kira sözleşmesi geçersizdir. Dolayısıyla geçersiz kira sözleşmesi ile binaya giren kiracının sözleşmesi geçersiz olacağından, okuyucum durumunda olan hissedarlar bu yerin boşaltılmasını talep edebilecekleri gibi geçmiş dönem mahrum kalınan kira bedeli kadar tazminat talep hakkına sahiptirler. Ayrıca talep tarihine kadar kira toplayan kardeşlerden de hisselerine düşen meblağı talep hakları olacaktır.

Haberin Devamı

İkinci ihtimal, payların tapuya tescili ile paylı mülkiyete geçilmiş ise... Bu halde de kiralama, tahliye vs. gibi işlemler için ortakların sayı ve hisse itibarıyla çoğunluğu ile işlem yapılması mecburidir. Yine anlatılan olayda kiraya verme işi sayı ve arsa payı çoğunluğu ile yapılmamış ise yukarıda açıkladığım işlemler uygulanır. Şayet kiraya veren iki kardeş, sayı ve hisse çoğunluğunu sağlıyor ise bu halde yapılan kira sözleşmesi geçerlidir. Bu halde kiracının sözleşmenin geçersizliği iddiası ile tahliyesi istenemez ama kira bedeli tahsil eden kardeşlerden hisselerine düşen meblağın kendilerine ödenmesi talebinde bulunulabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder