Tamer Heper Ortaklık zor iş
HABERİ PAYLAŞ

Ortaklık zor iş

Dairem müteahhitle yüzde 50-50 ortak. 1.5 yıldır satılamadığı için ben artık kiraya vermek istiyorum. Kendisi kabul etmiyor. Kira talep edebilir miyim? Nasıl bir yol izlemeliyim? ● N.G.

Ortak dairelerde o daire hakkında uygulanacak her türlü tasarruf için sayı ve hisse çoğunluğu aranır. Yani ortakların çoğunluğunun kararı geçerlidir. Kiraya verirken de böyledir.

Okuyucumun dairesi için sayı ve hisse çoğunluğu ancak iki ortağın mutabakatı ile sağlanır. Ancak bunu sağlayamıyorlar. Dolayısı ile bir çözüm olarak şunu önerebilirim. Kiraya verme konusunda müteahhit olan ortağa bir ihtarname göndererek birlikte kiralama teklif edilebilir.

Haberin Devamı

Şayet buna yanaşmaz ise rayiç kira bedelinin yarısının tazminat olarak kendisinden tahsilinin talep edileceği bildirilir. Bu halde ortak kiralamaya ya yanaşır veya bir tazminat ödemek durumunda kalır.

Bu anlattığım şekil öyle yerleşmiş çok uygulanan bir husus değildir ama okuyucumun problemi üzerine bir çözüm olarak düşündüm. Zira bir dairenin 1.5 yıl boş kalması mantıklı olmadığı gibi yararlanılması gereken bir gayrimenkulün göz göre göre atıl tutulmasının da bir manası yoktur.

★ ★ ★ ★ ★

Hukuki olan bir noktayı daha açıklayayım ama bu noktada okuyucumun olayına net bir çözüm getirebileceğini sanmıyorum. Yani bir öneri olarak kabul edilmesin ama şöyle bir hukuki durum da vardır.

Ortaklardan biri gayrimenkulü kiraladığı takdirde, diğer ortak buna açık olarak itiraz etmez ise bu sözleşme geçerlidir. Hatta tuhaf karşılanacak bir kural da şudur: Kiraya vermek için malik olmak gerekmez.

Malik olmayan biri de kiraya verebilir ve kiralayan sıfatını alır. Dolayısı ile ortaklardan biri de kiralama yapar ama diğer ortak itiraz ettiğinde ortaya hukuki bir ihtilaf çıkar ki böyle bir uygulamada okuyucum daha da müşkülde kalır.

Bilgi olarak verdim, tavsiye olarak değil. İşte bizde ortaklıklar biraz zor yürüyor. Nedeni mi? Nedeni çok, hangisi sayayım?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder