Tamer Heper Projeye bir bakın
HABERİ PAYLAŞ

Projeye bir bakın

Üç katlı bir binanın giriş katında oturuyorum. Bu katta karşılıklı iki daire ve aralarında bir işyeri var. İşyeri satıldı. Yeni malik dükkanın önünü kendisine katmak istiyor. Bu yerin kendine ait olduğu iddiasında. Bir komşu da ‘belediyeden izin al’ diye akıl vermiş. Bu yer ortak alan, buna rağmen işyerine katabilir mi? Katarsa ne yapabilirim? l E.A.

***

Kat mülkiyetine tabi binalarda ortak alanlar işgal edilemez. Ortak alanlar tüm bağımsız bölüm maliklerine aittir. Kat maliklerinin ortak malıdır ama diledikleri gibi kullanmak için değil, amacına uygun kullanmak için. Okuyucumun durumunda öncelikle bakılacak husus; gerçekten dükkanın önünün dükkana dahil olup olmadığı.

Haberin Devamı

Çok büyük çoğunlukla böyle dükkan önleri, binaya ait parsel sınırına kadar ortak alandır. Tasdikli proje incelendiğinde bu alan ya bahçe olarak düzenlenmiştir veya uygun büyüklükte ise otopark. Dolayısıyla bir bağımsız bölüm malikinin, yani olayda olduğu gibi dükkan sahibinin işgali hukuki değildir.

***

Bu nedenle okuyucuma, öncelikle haklılığını tespit için binalarına ait tasdikli projenin incelenmesini önereceğim. Tasdikli projede bu alanın mahiyeti anlaşılır. Tahmin ettiğim gibi ortak alan ise dükkan sahibinin işgale hakkı yoktur. Şayet işgal devam ediyorsa, işgale son vermesi için dava açmak gerekecektir.

Ayrıca belediyenin de ortak alanları bir kat malikinin kullanmasına izin verme gibi bir yetkisi ve görevi de yoktur. Ortak alanların durumu ve kullanma esasları, Kat Mülkiyeti Kanunu’nda belirlenmiştir. Hiç kimsenin kanuna aykırı işlem yapma yetkisi yoktur. Ayrıca dükkanının önünün pazar yerine çevrilmesinin aynı hizada oturmakta olan mesken sakinleri için ne kadar rahatsız edici olduğunu da düşünmek lazım.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder