Tamer Heper Rapor gerekmez
HABERİ PAYLAŞ

Rapor gerekmez

2012 tarihli açıklamanızda, tapu bağışı ile ilgili bağış yapacak olan kişinin psikiyatri branşından rapor almasının satış için yeterli olacağını belirtmişsiniz. Halen aynı uygulama geçerli midir yoksa tam teşekküllü bir hastaneden heyet raporu mu gerekiyor? F.Y.

***

Okuyucum ne kadar sadık bir okuyucu ki tam 9 sene önceki yazımı hatırlıyor ve en az 9 senedir köşemi takip ediyor. Öncelikle kendisine teşekkür ederim. Ancak galiba bir yanlış anlama olmuş. Bir gayrimenkulün tapuda bağışlanması için tarafların doktor raporu almasına gerek yok. 18 yaşını geçmiş, akıl sağlığı yerinde herkes, herhangi bir rapor almadan tapuda işlem yapabilir.

Haberin Devamı

Dolayısıyla yapacağı işlemin satış veya bağış olmasının da bir önemi yoktur. Ancak işlem yaparken davranışlarından akıl sağlığı konusunda şüphe uyandıran kişilerden sağlık raporu istenilebilir. Bu yazımı hatırlamıyorum zira benzer konuda çok yazı yazdım ama muhtemelen okuyucumun sözünü ettiği yazıda da akıl sağlığı olarak ifade ettiğim temyiz kudretinden mahrum kişiler için istenecek rapordan bahsetmişimdir.

***

Bir de özellikle noterlerin yaptığı bir yanlışa değinirim her zaman, bu da 60 yaşını geçen vatandaştan sağlık raporu istemeleri konusudur. Eskiden akıl sağlığı ile ilgili bir branş doktorundan bir raporla yetinilirken şimdi devlet hastanesinden rapor istiyorlarmış. Ancak bu istemin yasal bir dayanağı olmadığını, kendilerinin getirdiği bir uygulama olduğunu da hatırlatmaktayım.

Şayet 60 yaş üstü kişilerin yapacağı her hukuki işlem için o güne ait rapor gerekiyor olsaydı, bizlerin hukukçular olarak her gün hastaneden çıkmamamız gerekecekti. Zira her duruşmaya girdiğimizde hakim o güne ait rapor isteyecekti. Kalemlerdeki her işlem için yeniden o günün raporunu getirmemiz gerekecekti ki komik bile diyemem, endişe verici bir düşünce.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder