Tamer Heper Resmi nikah şart
HABERİ PAYLAŞ

Resmi nikah şart

Eşimle 25 yıllık evliyiz. Bir çocuğumuz var. Resmi nikahımız yok. Bana bir şey olursa maaşımı alabilme şansı var mı? O.K.

***

Okuyucum 25 yıllık evlilikten söz ediyor ama hukuki açıdan ne yazık ki evli değil. Zira hukuki açıdan evli olmaları için resmi nikah şart. Sonuç olarak okuyucum resmen evli değil. Dolayısıyla kendisine bir şey olursa yani demek istiyor ki ‘ölürsem’, evli olduğum kişi maaşımı alabilir mi, haklardan yararlanabilir mi? Hayır yararlanamaz. Ancak sorusunun içinde ‘evli olduğum hanım yararlanabilir mi’ diye de direkt olarak sormuyor. Bu nedenle doğmuş çocuğunun durumunu da merak etmiş olabilir. Sorusunun içinden bu anlam da çıkabilir.

Haberin Devamı

***

Şayet öyleyse çocuğun durumu farklı olabilir. Çocuğun kendisine aidiyetine mahkemece karar verilmiş veya kabul edilmiş (tanınmış) ise çocuk her türlü haktan yararlanır. Şayet çocuk tanınmamış veya babaya aidiyeti tespit edilmemişse ancak anne ile soy bağı kurulmuştur ki bu halde okuyucumdan kaynaklanan herhangi bir haktan yararlanamaz. Yararlanabilmesi için eşin resmi nikahının kıyılması, çocuğun da nesebinin tashihi gerekmektedir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder