Tamer Heper Şahsi sorumluluk var mı?
HABERİ PAYLAŞ

Şahsi sorumluluk var mı?

Biz üç kardeşiz. Birlikte kurduğumuz ve ortağı olduğumuz bir şirketimiz vardı, bu şirket iflas etti. Bu durumda da piyasaya borcumuz oldu. Tasfiye halen sürüyor. Buarada, babamızın gayrimenkulleri var. Kendisi hasta. Babamızın vefatı halinde, bize kalacak mirasa el konur mu? ● M.Ş

Okuyucumun sorusu haklı bir soru. Bir şirketin ortağı olanların, şirket borcundan dolayı şahsi malvarlığı ile sorumlu olup olmayacağı hep merak konusu olmuştur. Bu konuda net yanıt verebilmek için okuyucumun ortağı olduğu şirketin türünün bilinmesi gerekir.

Haberin Devamı

Şayet şirket anonim şirket ise anonim şirketlerde ortakların, şirket borçlarından dolayı şahsi malvarlığı ile sorumluluğu yoktur. Şayet şirket kollektif şirket ise bu şirketin borçlarından dolayı, ortakların şahsi malvarlığı ile sorumluluğu vardır. Bir de komandit şirket vardır; bunda şirket borçlarından bir kısım ortak malvarlığı ile sorumlu bir kısmı ise sorumlu değildir.

Şayet şirket limited ise bunda da ortakların şirket borçlarından şahsi malvarlığı ile sorumluluğu yoktur. Kısaca tüm şirketler için genel bir açıklama yaptım. Bu, okuyucumun problemi için bir öngörü verebilir. Piyasaya baktığımda hakim olan iki şirkettir; biri anonim şirket, diğeri limitet şirket. Bunlar da ortakların şirket borçlarından şahsi malvarlığı ile sorumluluğu olmadığı için yaygın olarak kurulan şirketler, genelde bu iki türdedir. Piyasada kollektif ve komandit şirketleri çok göremezsiniz.

Çünkü bunlarda ortaklar şirketlerin borçları için şahsi malvarlığı ile sorumludur ve tercih edilmez. Bu nedenle okuyucum şirketlerinin türünü yazmadığına göre yukarıdaki özeti yaptım. Kuvvetle muhtemeldir ki şirketleri ya kollektif şirketti veya anonim şirketti.

Bu halde de kendilerine miras olarak kalacak varlık, şahsi malvarlıklarına dahil olacağı için borçlarına karşılık el koyulamayacak. Bazı detaylar yok değil.

Örneğin taahhüt edilen sermaye borcu varsa veya şimdiden belirlenemeyecek birtakım yan meseleler çıkabilir. Ama bunlar bir meslektaşımın yardımı ile çözülecek olaylardır. Tüm ihtimalleri köşemde değerlendirme imkanım bulunmuyor.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder