Tamer Heper Şartlar oluşmamış
HABERİ PAYLAŞ

Şartlar oluşmamış

Haberin Devamı

Devremülk sahibi olmak için başvurduk. Site 2014’te bitirilecekti ama 2016’da sadece kısmen 1. etap açıldı. 2016’da 160 TL aidat toplanırken 2017’de yüzde 125 artışla 360 TL isteniyor. Bu artışın neye dayandığını da bilmiyoruz. Sitenin iskan izni var mı onu da bilmiyoruz. Buna itirazımız olabilir mi? ● G. D.

Okuyucumun durumunda olanlar için şu hususu açıklamakta yarar var: Devremülk sistemine dahil siteler de Kat Mülkiyeti Kanunu’na tabidir. Kışın evimizdeki kat mülkiyeti sistemi için neler yapılıyor ise devremülkte de onlar yapılır ve dönem sahiplerinin hakları aynıdır.

Önce bakılacak sitede kat mülkiyeti uygulanabilir mi? Kat mülkiyetinin uygulanabilir olması için sitede kat irtifakı kurulması (kat mülkiyetine hazırlık olmak kaydı ile) ve sitenin üçte ikisinin fiilen kullanılmaya başlanmış olması şarttır. Bu durum kat irtifakı kurulmuş binalar ve siteler için söz konusudur. Kat mülkiyetine geçilmiş olması halinde üçte iki kullanım şartı aranmaz.

Sonra sitede kat malikleri kurulunun yasaya uygun biçimde toplanmış olması ve yine yasalara uygun olarak karar almış olması gerekir. Sitede kat malikleri kurulu toplanmadan ve yasaya uygun yönetim seçilmeden gelişigüzel aidat talep edilemez. Bu sistem dışında yapılan talep yasadışıdır.

Okuyucumun anlatımına göre toplanılması istenilen aidat kat malikleri kurulunda alınmış bir karara dayanıyormuş gibi durmuyor. Böyle olsaydı okuyucum da kat malikleri kuruluna davet edilmiş olur ve durumdan haberdar olurdu. Şayet tahminim doğru ise okuyucumdan istenilen aidat ve katılım payı yasal değildir, itirazı mümkündür.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder