Tamer Heper Şartlar oluşmamış
HABERİ PAYLAŞ

Şartlar oluşmamış

Bir öğrenci olarak okuluma devam edebilmek için 2022 yılında bir ev kiraladım. Sözleşmede benim ve kefilimin imzası var ama kiraya verenin imzası yok. Ancak sözleşmede IBAN adresi var ve bu adrese devamlı süresinde kiralarımı yatırdım. Ben bu yıl yüzde 70’lik bir zam yaptım ama şimdi beni telefonla arayıp benden yüzde 200 kira zammı istiyor. Beni sık sık arayıp işi tehdide kadar vardırıyor. Yüzde 200 zammı kabul etmediğim için de çıkmamı istiyor. Bu halde beni tahliye edebilir mi? S.G.

***

Köşemi takip eden okuyucularım görüyor ki artık konularımız kiracı kiralayan ihtilafı. Üstelik yine görüyorlar ki akla hayale gelmedik tür ihtilaf ortada kaynıyor. Yine hiç ama hiç arzu etmediğimiz ve hatta bu kadarını beklemediğim kadar şiddet unsuru kullanılıyor. İşte bunun en bariz örneği okuyucumun anlattıkları. Mesela, 2023 yılı için meskenlerde kira artışları yüzde 25 ile sınırlandırıldı. Peki bu sınırlandırmaya acaba ne kadar uyuluyor?

Haberin Devamı

***

Şimdi okuyucumun özel durumuna geleyim. Elinde bir kira sözleşmesi var ama kiraya verenin imzası yok. Kira sözleşmeleri iki taraflı sözleşmeler olup bir tarafta kiraya veren, diğer tarafta kiracı vardır. Ancak kira sözleşmeleri için şekil şartı yoktur. Yazılı olması tercih edilir ama sözlü olarak da kurulabilir. Okuyucumun kira sözleşmesi kiraya veren tarafından imzalanmadığı için yazılı olarak geçerliliği yoktur. Ancak bir yılı aşkın süre bu sözleşmede banka hesap numarası olan kişiye kira bedelini ödediği ve dairesinin birtakım sözleşmelerini yaptığı için, artık aralarında sözlü bir akit oluşmuştur. Buna göre de mevcut yasal duruma uygun olarak kirasına yüzde 25 zam yaparak kira zammını yerine getirebilecekken kendisi yüzde 70 zam yapmış.

***

Şimdi kendisi ile kira bedeli konusunda bir hukuki ihtilaf çıkarmayabileceklerdir. Bu husus da bir tahliye nedeni değildir. Sözünü ettiği hesaba kiralarını muntazam yatırması halinde bu noktadan da ortada yasal bir tahliye nedeni oluşmaz. Neticeten görünen o ki, henüz ortada yasal olarak kullanılabilecek bir tahliye nedeni oluşmamıştır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder