Tamer Heper Şartlar zorluyor
HABERİ PAYLAŞ

Şartlar zorluyor

Haberin Devamı

Altı yıldır sigortasız çalışıyorum, girişimi bile yapmadılar. Günde 12 saat çalışıp en çok bir hafta tatil yapabiliyorum. Primimi kendim yatırsam da sigortalı olsam, işten ayrılırken kendi sigortamı yatırdığım dönem için mi kıdem tazminatı alırım, çalıştığım tüm dönem için mi? M.Ç.

Okuyucum ileride üç kuruş emekli maaşı alacak, onu da kim bilir ne isimler altında kırpıp kırpıp kuşa çevirecekler. Buna rağmen hayattaki tek garantisi sigorta ve işveren altı yıldır sigorta yapmıyor. Bazı okuyucularım şunu söyleyebilirler; “Sigorta yapılmıyorsa işten çık.” Yok kazın ayağı öyle değil. Çık git demek kolay da çıkıp gittikten sonra yeni iş bulmak kolay mı?

[[HAFTAYA]]

İşsizler ordusuna bir nefer daha katılacak, aylarca iş kovalayacak, sonuçta belki bulacak belki bulamayacak. Peki bu arada neyle geçinecek? ‘İşine gelmiyorsa çık git’ sözü ancak ülkede iş sahasının açılması ve işçinin her zaman iş bulabileceği bir ortamda söylenir. İşsizliğin dibe vurduğu bugünkü ortamda okuyucumun durumunda acaba kaç bin kişi var? İnsanları böyle çalışmaya şartlar zorluyor. Okuyucuma söylenecek ikinci bir söz var. “Bu durumu SGK’ya bildir, yani şikayet et.” Bunu söylemek kolay da kim işverenle kötü olmak ister? Kendisi ilk fırsatta işten atılır, arkada bu işi bekleyen kimbilir kaç kişi var. İşte ekonomik durumun bozukluğu insanı böyle yıkar hırpalar. Ancak bu kadar kötü ortamın içinde bir iyi haber vereyim. Şayet işten kıdem tazminatını hakedecek bir nedenle ayrılırsa kendisinin sigortaya bildirilmemiş olmasına bakılmaksızın çalıştığı süre için kıdem tazminatı ödenir. Hatta iş mahkemeye yansırsa fazla mesai ücreti ile kullanmadığı tatil günlerine ait ücretinin ödettirilmesine karar verilebilir. Yeter ki bir başka oyuna getirilip, ihbarsız iş akdi feshini gerektiren nedenler yaratılmış olmasın. Bana kalırsa bu ihtimal de uzak değil.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder