Tamer Heper Sığınak depo olarak kullanılamaz
HABERİ PAYLAŞ

Sığınak depo olarak kullanılamaz

Ben 40 daireli bir apartmanda oturuyorum. Apartmanımızın problemlerinden biri de sığınak. Dairelerde oturanlar fazla eşyasını sığınağa taşıyor ve burası çöp yuvası haline gelmiş durumda. Dairesinden ayrılıp gidenler bile bina anahtarını teslim etmeyip sığınağı depo gibi kullanıyor. Buna hakları var mı? l F.E.

***

Doğrusu önce genel kuralı söylemek isterim. Kat Mülkiyeti Mevzuatı’nın uygulandığı binalarda ortak alanlar, tüm bağımsız bölüm maliklerinin ortak malıdır ve buralar ancak amacına uygun olarak kullanılır. Yani teras ortaktır buraya inşaat yapılmaz, kömürlük ortaktır buraya kümes yapılmaz, merdiven sahanlığı ortaktır ayakkabı dolabı koyulmaz.

Haberin Devamı

İşte bunun gibi sığınak da ortaktır eski eşya deposu yapılmaz. Oysa okuyucumun anlattığı olayda sığınak eski eşya deposu olmuş. Bu durumda biriken eşyanın, okuyucumun anlattığı gibi bir pislik yuvası haline gelmesi ve böcek yuvası olması kaçınılmazdır. Öyleyse bunun önlenmesi lazım.

***

Şayet eşya binada oturanlara ait ise kendilerinden işgale son vermesi istenilir. Bu talebe rağmen boşaltılmaması halinde dava konusu yapılır ve mahkeme kararı ile boşaltılır. Hele binayı terk etmiş biri için artık ortak alanı işgal etmekten öte bir durum vardır. Dışarıdan biri durumunda olan bu gibi kimselerin ortak alanlarda ortaklığı son bulmuştur ve kendisine ait olmayan bir mahalli işgal etmektedir.

Artık Kat Mülkiyeti Mevzuatı söz konusu değildir. Bina yönetiminin izni olmadan bu kişilerin binaya girmesi dahi yasaklanır. Bu durumda da eşyasına ulaşamayacak kişi bunu almak zorunda kalacaktır. Peki bu yeri işgal nedeniyle kendilerinden para istenebilir mi? Yasal olarak istenemez, çünkü bu yer ortak alandır. Ortak alanlar kiraya verilemez, gelir getiremez. Ecrimisil istenebilmesi için işgal edilen yerin gelir getirebilen bir yer olması şarttır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder