Tamer Heper Sigorta mecburi değil
HABERİ PAYLAŞ

Sigorta mecburi değil

Haberin Devamı

Bir yıl önce banka kredisi ile bir ev aldım. O tarihte banka mecbur olduğum için beni sigortaladı. Şimdi ikinci yıla girdik banka benden habersiz yine sigorta yapmış, bana da “Bu mecburidir, ödemek zorundasınız” diyor. Tüketici haklarına gittim, itiraz edebilirsin ama banka da sana dava açıp seni zora sokabilir diyor. Ben bankanın yaptırdığı bu sigortayı kabule mecbur muyum? M.E. Bankadan kredi kullanarak gayrimenkul alanlar için mecburi olan şeyler vardır. Mecburi olan şeylerin başında yazılı sözleşmenin imzalanması ve en az bir iş günü öncesinden vatandaşa verilmesi ve bir nüshasının onda kalması gereken bilgilendirme formunun imzalanması şartı vardır. Bu iki şey mutlaka olacaktır. Bunların içerikleri hakkında da yasada ve ilgili yönetmeliklerde hükümler vardır ama ben şimdi onları bırakıp sizin olayınıza dönüyorum.

[[HAFTAYA]]

Bu sözleşme öncesi bilgi formu dediğimiz şey vatandaşın kredi almadan önce hukuki ve mali durumunda bilmesi gereken hususları içerir. Vatandaş bunu alır evine götürür ve en az bir iş günü inceler. İçeriğini uygun bulursa ondan sonra kredi sözleşmesini imzalar ve kredi sözleşmesi bu bilgilendirme formunda yazılı maddelere aykırı hüküm içeremez. Yani bu bilgilendirme formu önemli bir belgedir ve sırf bunun için yönetmelik çıkarılmıştır. “Konut finansmanı kuruluşlarınca verilecek sözleşme öncesi bilgi formu usul ve esasları hakkında yönetmelik” içinde bir madde vardır. 7. madde içinde geçen cümle şudur:

“Hayat sigortası, konut sigortası gibi yapılması isteğe bağlı sigortaların yapılmasının zorunlu olmadığına dair ibarenin yazılması zorunludur.” Gördüğünüz gibi bankalar vatandaşı sigorta yaptırma mecburiyetinde bırakamaz, bunu gizleyemez, vatandaşın en az bir iş günü içinde inceleyeceği bilgilendirme formuna bunu yazar. Hem de sözleşmeler 12 punto yazı ile yazılması zorunlu iken bu ibare bilgilendirme formuna 16 punto ile yazılacaktır. Şimdi buna rağmen vatandaşa, "itiraz et ama banka sana problem çıkarır" denilebilir mi? Birinci yıl yani sözleşme yapılıp kredi alınırken yapılan sigorta için duruma göre “Tüketicinin bilgisi ve kabulü ile sigorta yapılmıştır, sigorta bedelinin iadesi gerekmez” anlamına kararlar verilmekle birlikte sonraki yıllar açıkça izin alınmadan yapılan sigortalar için böyle düşünülmez. Hiç kimse size problem çıkaramaz. Gidin Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’ne başvurun, varsın iş gerekirse tüketici mahkemelerine yansısın, siz hakkınızı arayın. Elinizdeki mevzuat da yukarıda anlattığım gibidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder