Tamer Heper Sigorta yaptırmak isteğe bağlı
HABERİ PAYLAŞ

Sigorta yaptırmak isteğe bağlı

Haberin Devamı

Dedem 2008 yılında kredi kullanmış ama aynı yıl vefat etti. Şimdi kredi borcu mirasçısı sıfatı ile bize kaldı. Peki bu para sigortadan karşılanmaz mı? M.G.

Bankalar kredi verirken verdikleri paranın geri dönüşünü teminat altına almak isterler. Bunun için kefil, ipotek gibi teminatlar ararlar. Teminatı olmayan kredi olmaz. Dolayısı ile bazı bankalar kredi kullanan ölürse paramızı kolay geri alalım diye kredi alanın hayat sigortası yapmasını mecburi kılıyorlardı. Sigorta primini de kredi alan vatandaşa ödetiyorlardı. Şimdi bakın ne oldu.

[[HAFTAYA]]

Birincisi, banka alacağını teminat altına aldı, ikincisi bunun için cebinden para çıkmadı, üçüncüsü çoğu kardeş şirket olan sigorta bir müşteri kazandı. Peki vatandaşa ne oldu. Aldığı paranın bedeli olan faizi ödedi, mecbur olmadığı halde hayat sigortasına prim ödedi. Aldığı kredinin bir bölümü daha baştan gitti. İşte bu noktada hatırlatayım. Vatandaşa hayat sigortası yaptırılması mecburi değildir, vatandaşın isteğine bağlıdır. Şayet sigorta da yapılmışsa işte banka ölüm halinde kredi geri ödemesi olarak hasar bedelini alıp borçtan düşer. Burada bankanın sigortadan para çekme hakkı olup olmadığı sorulabilir. Yapılan sözleşmede bu hak bankaya verilmektedir.

Paranın ödendiği anlaşılmalı


Babamın beş katlı binası var. Her katını bir çocuğuna verecek ve tapuda satış işlemi yapacağız. Ancak biz 10 kardeşiz. Kardeşlerim buna itiraz ederse ne olur? M.D.

Kardeşleriniz itiraz ederse ne olur? Babanız hayatta olduğu sürece hiçbir şey olmaz. Babanızın ölümünden sonra bir şeyler olabilir. Şöyle: Kardeşleriniz babanızın ölümünü müteakip bu devrin aslında gerçek bir satış olmadığını, bir bağış olduğunu, dolayısı ile para ödenmediği halde tapuda kendi haklarını bertaraf etme amacı ile satış gösterildiğini iddia edibilir. Bu iddiaları geçerli kabul olunursa size yapılan devir işlemi iptal olunur. Herkes miras payını alır. Ancak bir bedel ödenmeden devir yapıldığını ispat edemezlerse davayı kaybederler, yani sizin aleyhinize herhangi bir şey olmaz. Biz gerçek satış yapacak kişilere ödemelerini belgeleyecek delilleri muhafaza etmelerini öneririz. Zira bu halde mirasçıların zararı yoktur, terekeden gayrimenkul çıkmış yerine para girmiştir. Para yerinde durmamışsa ne olacak? Hiçbir şey olmayacak çünkü herkes malını kullanır, parasını harcar, buna kimse karışamaz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder