Tamer Heper Sözleşmeye bağlı kalınacaktır
HABERİ PAYLAŞ

Sözleşmeye bağlı kalınacaktır

Bir sitede güvenlik elemanı olarak işe başladık, sözleşmemizde yol, yemek, asgari ücret varken bir süre sonra yemek ve yol ücreti ödenmemeye başlandı. Bunun yanında bazı arızalara da bizler müdahale etmeye başladık. Bu durumda haklarımızın sağlanması için ne önerirsiniz? İ.K.

Sitelerde güvenlik elemanı olarak çalışma iki şekilde görülüyor: Birincisi güvenlik şirketleri, sitelerle sözleşme yaparak siteye kendi personellerini güvenlik elemanı olarak görevlendiriyor. Bu halde taraf, işveren şirkettir. İkinci çalışma tarzı doğrudan doğruya site ile ilgili bir sözleşme yaparak sitenin çalışanı durumunda olmaktır ki bu halde tarafların imzaladığı sözleşme hükümlerine uymak şarttır.

Haberin Devamı

Evet sözleşmede asgari ücret, yemek, yol öngörülmüş ise bunlar ödenecektir. Ödenmediği hallerde yasal yollarla talep edilebileceği gibi kıdem tazminatı hakkederek sözleşmeye son verme imkanı vardır. Bunun yanında çalışan biri ancak sözleşme ile üstlendiği görevi yerine getirir, yani okuyucumun yazdığı gibi tamirat işleri sözleşme dışında olunca bunlara bakmak gibi bir görev yoktur.

Okuyucum güvenlik elemanı dolayısı ile apartman görevlisi gibi bir görevi yok, şayet buna mecbur ediliyor veya sözleşme çerçevesinde hakları ödenmiyor ise bunları talep hakkı bulunduğu gibi işçinin haklı fesih imkanını kullanması mümkündür. Okuyucuma önerim bu durumu önce yönetimle müzakere etmesi, açıkladığım hususlar çerçevesinde sözleşme hükümlerinin tatbikini talep etmek olabilir, aksi halde sözleşme haklı nedenlerle fesih olunur ve sosyal haklar talep olunur. Mesela ödenmemiş ücret ve haklar ile kıdem tazminatı talep edilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder