Tamer Heper Taahhüt geçersiz
HABERİ PAYLAŞ

Taahhüt geçersiz

Emekli maaşı aldığım banka bana promosyon vermek için “Üç yıl boyunca emekli maaşımı bu bankadan alacağım” diye sözleşme imzalattı. Ancak benim kredi kartı borcum bulunduğu için bana promosyonumu vermedi. Bu durum onları ilgilendiriyor mu? Promosyonumu almadığım halde bu üç yıllık taahhüt geçerli mi? ● F.A.

Bankalarla ilgili çok soru alırım ama bankaların tutumu hakkında henüz makul bir mantığa ulaşmış değilim. Örnek, vatandaş bankaya noterden çıkarılmış vekaletname sunuyor ve işlem yapmak istiyor, bankanın yanıtı “Notere sormadan olmaz”. Bu nasıl bir mantık? Şayet böyle bir araştırma yapmak şartsa biz avukatlar yandık. Her duruşmaya girdiğimizde hakimin bizim vekaletimizi notere sorması lazım. Bu durumda da gel de davaları takip et bakalım! Okuyucumun sorusu da bunun gibi. ‘Borcu var’ diye bankadaki hesabına haciz tatbik edilmiş ise bunun bankanın promosyon vermesiyle ne ilgisi var?

Haberin Devamı

★ ★ ★ ★ ★

Konu açılmışken bir başka hususu da hatırlatayım. Vatandaşın emekli maaşına haciz konulamaz. Ancak bazı bankaların haciz kararı olmadan ‘bloke ettik’ diye maaş ödemesini yapmadığı oluyor. Bunlar hukuki değil. Buradaki mantık bence şu: Bir banka mevduat toplar ve topladığı parayı satar, para kazanır. Yani elinde ne kadar çok para varsa o kadar çok para kazanır. Bu nedenle bir banka elindeki parayı ne kadar tutarsa o kadar kârlıdır. İşte bunun için banka elindeki parayı mümkün olduğu kadar çok tutar. Bazı bankalar bu nedenle vatandaşı mağdur ediyor.

★ ★ ★ ★ ★

Okuyucumun sorusu içinde geçen, “Taahhüdüm halen geçerli mi?” sorusunun yanıtı, “Geçersizdir” zira bu taahhüt promosyon ödenmesi koşulu ile yapılmıştır. Şimdi akıl yürüteceğim. Ceza hukukunda bir suç var, emniyeti suistimal dediğimiz güveni kötüye kullanma. Sizin emanet ettiğiniz bir malı emanet alan kendi yararına kullanmışsa bu suç oluşur. Bence vatandaşın parasını emanet ettiği banka, bunu talep halinde vatandaşa ödemekte gecikir veya ödemekten imtina ederse bu suçu işlemiş olur. Bu böyle biline.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder