Tamer Heper Tarifeye bakın
HABERİ PAYLAŞ

Tarifeye bakın

Haberin Devamı

Tüketici mahkemesinde görülen davam bitti. Avukatımla sözleşme yapmıştık, kazanılan bedelin yüzde 10’u üzerinden ücret ödeyecektim. Ama dava kazanılamadı. Bu hal için sözleşmede hüküm yok. Şimdi ben neye göre ücret ödeyeceğim? ● M.Ç.

Avukatların dava alırken bir sözleşme yapmaları gerekir. Bu sözleşme içinde verilecek hizmet belirlendiği gibi taraflar arasındaki ücret de belirlenebilir. Sözleşmede ücret belirlenmiş ise bazı sınırlamalarla sözleşmede belirtilen ücret avukata ödenir. Sözleşme ile davada hükmedilecek meblağın yüzde 25’ine kadar ücret kararlaştırılabilir. Bunun üzerinde bir oran kararlaştırılamaz.

Taraflar aralarında yazılı sözleşme yapmamışlarsa Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi vardır. Avukata ödenecek ücret bu tarifede yer alır. Bu tarife her sene yenilenir ve uygulanacak tarife mahkeme kararının verildiği yıla ait tarifedir. Dava kazanılmadı diye avukata ücret ödemekten kaçınılamaz. Avukatlar bu tarifenin altında ücret talep edemez, bu listedeki ücret ile bağlıdırlar. Örneğin çok yakın birinin davasına bakıp ücret istemeyecek ise bu durumu barosuna bildirir.

Okuyucumun aklında hâlâ avukata kaç lira ödeyeceği konusu var ve açıklığa kavuşmadı. Yapacağı şey internetten 2017 Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’ni bulup ücretlerin ne olduğuna bakmak ve bu cetvelde gördüğü meblağı avukatına ödemek. Elbette bu durumu avukatı ile görüşüp birlikte sonuca da varacaklardır. Tekrar hatırlatayım, dava kazanılmadı diye ücret ödememek diye bir ihtimal yoktur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder