Tamer Heper Tarlanın her yerine maliksiniz
HABERİ PAYLAŞ

Tarlanın her yerine maliksiniz

Annemiz bir tarlanın yarı hissesine sahipken vefat etti. Bu yarı hisse biz mirasçılara kaldı. Şimdi biz yarı hissedarlara tarlanın yarısını ek, diğer yarısını bize bırak dedik. Onlar da tarlanın kötü tarafını bize bırakıp iyi tarafı kullanmaya başlamışlar. Böyle bir bölüşüm hukuki midir? N.K.

***

Bir kişinin vefatında miras olarak kalan yerler elbirliği mülkiyeti olarak kalır. Yani okuyucuma ve diğer mirasçılara kalan yarı hisse, elbirliği mülkiyetine tabi. Bunu biliyoruz ancak tarlanın yarısına sahip oldular ya, ikinci yarıya sahip olanlarla aralarındaki mülkiyet durumu nedir bunu bilmiyoruz. Yani onlarla ortaklık elbirliği mülkiyeti olabilir, paylı mülkiyet olabilir. Bunu açıklamamın nedeni okuyucumun diğer ortaklarla durumunu bilmesi ve bilmiyor ise öğrenmesi için. Ancak onlarla olan her tür ortaklığında, hissedarlar gayrimenkulün tümü üzerinde ortaktır. Şayet elbirliği ortaklığı söz konusu ise, tapuda hisseler bile belli değildir. Tapuda paylı mülkiyet kaydı varsa paylar bellidir ama arazi üzerinde çizilmiş sınarlar değildir. Sadece kayden hisseler bellidir ama ortaklar gayrimenkulün her yerinde ortaktır. Bu anlattıklarım biraz soyut ama yasa böyle. Bir başka türlü anlatma imkanım yok.

Haberin Devamı

***

Şimdi geleyim okuyucumun problemine. Kendilerine kalan miras ile yarı hisseye sahip diğerleri arasında tarlanın belli yerlerine sınır çizip, ‘Burası benim, geri kalan yerler sizin’ demek mümkün değil. Çünkü okuyucum ve mirasçılar ile diğer yarı hisseye sahip kişiler, tarlanın her yerine birlikte sahipler. Bu durumda da malik sıfatı ile kullananlar kendilerine hisselerini aşan bir yarar sağlıyorlarsa, mağdur olan diğer hissedarlara tazminat talep hakkı doğacaktır. Ancak mülkiyet durumunun, kullanma alanlarının, mahrum kalınan kullanım alanlarının belirlenmesi ve hakların sağlanması için bir meslektaşımın yardımını almalarını öneririm. Zira ortaklık durumu yukarıda anlattığım gibi biraz karmaşık soyut haldedir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder