Tamer Heper Tasarrufun iptali
HABERİ PAYLAŞ

Tasarrufun iptali

Haberin Devamı

55 bin TL’ye bir ev almıştım. Tapuda asgari beyan değerinden satış yaptık. Bir süre sonra aleyhime bir banka tarafından dava açıldı, meğerse daireyi satanın bankaya borcu varmış, dava açarak iptal talep etmiş. Şimdi dava nedeni ile bilirkişi incelemesi yapıldı. Bu yapılanlar yasal mı? Sonuç ne olur? N.K.

Olay şu:

“Size daire satan vatandaşın bankaya borcu var. Banka alacağını alacak ama borçlu bankadan mal kaçırmayı aklına koymuş, evine haciz gelmesin diye evini bir başkasına devretmeyi denemiş. Sizi güvenli bulmuş, evini size devretmiş. Ancak madem düzmece bir satış yapılıyor, o halde yüksek tapu harcı ödememek için, satış bedelini düşük göstermek lazım. Yani asgari beyan değeri üzerinden satışı gerçekleştirip düşük harç ödeniyor.”

[[HAFTAYA]]

Muhatap olduğunuz iddia bu. Yoksa anlattıklarım hakkınızda benim görüşüm değil. Bu durumda banka yukarıdaki iddiayı öne sürüp dava açar. Açılan davada talep ‘tapu kayıtlarının iptali’ değil. Talep ‘tasarrufun iptali’dir. Anlaşılması biraz zor. Anlaşılır hale getirmeye çalışayım. Gayrimenkulün devri yakın akrabaya yapıldı ise mal kaçırma amacı olduğu kabul edilir. Devralan yakın akraba değil ise bu halde satış bedeline bakılır.

Rayicin altında bir satış yapıldı ise yine mal kaçırma amacı olduğu kabul edilir. İşte sizin davada yapılan bilirkişi incelemesi, aldığınız gayrimenkulün rayiç değerinin tespiti için. Tapudaki satış değeri, rayicin alında ise tasarrufun iptaline karar verilir. Peki bu karar verilirse ne olur?

Tapu iptali söz konusu değildir ama daire yeni malikin mülkiyeti altında iken, icra marifeti ile satılarak bankanın alacağı bundan karşılanır. Yani daire yeni malikin elinden gider. Tasarrufun iptali işte böyle bir şeydir. İyi ama hayat boyunca bir defa yakalanan bir imkanla daire sahibi olunup da, eski malikin borcunu bilme imkanımız olmadığı halde böyle bir muameleye maruz kalıyor olmak adil midir? Bu duruma düşmemek için satıcının tüm borçlarını araştırmak mı gerekecektir?

Elbette akla bu sorular geliyor, ancak yanıtı basit. Gayrimenkulü alırken asgari beyan değeri üzerinden değil, gerçek satış bedeli üzerinden almakta yarar var. Evet biraz yüksek harç ödenir ama böyle bir riske girilmemiş olur. Bir öneri. Bu davada belli süreler söz konusudur. Bu süreler sizin davanız için önemlidir. Dolayısı ile böyle bir davaya muhatap olunduğunda bir meslektaşımın yardımını almanız şiddetle önerilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder