Tamer Heper Tazminat nasıl hesaplanır?
HABERİ PAYLAŞ

Tazminat nasıl hesaplanır?

11 yıldır bir sitede kapıcılık yapıyorum. 70 daireye tek başıma bakıyorum. Cumartesi akşam mesai saatine kadar çalışıyorum, pazar günleri ise sabah erken kalkıp sitenin ışıklarını kapatıyorum, akşam da çöpleri topluyorum. Hiç bir resmi tatilde izin verilmedi, sürekli çalıştım. Ayrıca site, kalmam için ev tahsis eti. Bu şartlarda ben ne kadar tazminat alırım? A.İ.

*****

Okuyucumun sorusundan anlaşılan benden bir rakam belirlememi istiyor. Ancak bu mümkün değil. Neden mümkün olmadığını, açıklamamı okuyunca anlayacak. Bir çalışanın hak ettiği veya hak edeceği tazminatı hesaplamak için bugün söylenecek rakamın önemi yoktur. Zira hesap her ay değişir. Bugün için hesap yapmak istesek de okuyucumun en son almış olduğu brüt ücretin bilinmesi şarttır.

Haberin Devamı

Bu nedenlerle okuyucuma bir rakam bildirmem mümkün değil. En azından bugün aldığı brüt ücreti bilmiyorum. Bitmedi, kıdem tazminatı alacağına eklenmesi gerekenler var. Diyor ki ‘11 yıldır izin yapmadan çalışıyorum’. Peki bunlar ne olacak? Bunun da hesaplanması ve alacağa eklenmesi lazım. Ayrıca izin kullanmadığı için çalışması ayrı hesaplanacak, yaptığı fazla mesai ayrı hesaplanacak. Bazı şartların varlığında da ihbar tazminatı ödenecek. İşte bu bilinmeyenler içinde bugün için bir rakam belirlenemez.

*****

Ancak kıdem tazminatı hesabında; en son alınan brüt ücretin çalışma yılı ile çarpımı, kıdem tazminatını verir. ‘Bazı hallerde ihbar tazminatı alınır’ dedim, ihbar tazminatı hesabı da yine brüt ücretin (okuyucumun çalışma süresi için) iki aylık ücreti kadar. Tatil çalışmaları ile fazla mesainin hesabı da alınan ücretle orantılı hesaplanır. Olay mahkemeye yansıdığı zaman bile, bu süreler ve en son alınan ücretler mahkemece tespit edilir. Sonra dosya, hesap bilirkişiye verilir ve çalışanın alacağı tazminat hesaplanır.

Bu nedenle okuyucuma rakam bildirmem mümkün değildir ama hesaplama tarzı budur. Kendisi kabaca bir rakama bu hesapla ulaşabilir. Şu önemli ayrıntıyı da hatırlatayım: Haklı bir fesih nedeni olmadan kendisi işten ayrılacak olursa, bu tazminatları alamaz. Ya haklı nedenle kendisi işten ayrılacak ya işveren kendisi açısından haklı neden olmadan okuyucumun işine son verecek veya okuyucum emeklilik hakkını kazanacak ki bu tazminatı alabilsin.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder