Tamer Heper Tek başına maliksiniz
HABERİ PAYLAŞ

Tek başına maliksiniz

Miras kalan yerlerden biri imara açık yerleşim bölgesinde. Ortaklığın giderilmesi davasında kura ile yerlerin tespiti yapılmış, intikal işlemleri de. Hisse payları belli parsel olarak ortaklığın giderilmesinde kardeşler miras bıraktığı evlatlarına kimse kimseye bağlı kalmadan kendi aile içinde anlaşma sağlanması (mümkün mü )? Z.O. 

Okuyucumun sorusu eksik kalmış, sorusu paranteze kadar var, sonrası yok. Parantez içindeki bölümü tahmini olarak koydum ve buna göre yanıt vereceğim. Şayet problem başka ise yeniden yazarsa ona göre yanıtlarım. Gayrimenkul miras olarak kalmış ve konu mahkemeye taşınmış, talep ortaklığın giderilmesi. Zaman zaman yazdığım gibi ortaklığın giderilmesi davasında aslolan gayrimenkulün ortaklar arasında paylaşılmasıdır. Şayet bu mümkün değil ise satışı yoluna gidilir. Okuyucumun olayında paylaşma imkanı varmış, gayrimenkul ortaklar arasında paylaşılmış. Yine uygulamada, gayrimenkul parselle ayrılabiliyor ve her ortağa bir parsel düşüyor ise parsellerin her birinin kime ait olacağı konusunda kura çekilebilir.

Haberin Devamı

Nitekim okuyucumun olayında kura ile parsel malikleri belirlenmiş. Şimdi anlaşılan o ki parsel sahiplerinin kendi mirasçıları ile bir anlaşma yapıp yapamayacağı, mesela bağış veya hisseli satış yapıp yapamayacağı merak konusu olmuş. Son durumda her mirasçıya bir parsel düştüğüne göre artık her parsel tekli mülkiyete tabi, yani parsellerde ortaklık yok. Dolayısıyla bir gayrimenkule tek başına sahip olan kimse o gayrimenkulden tasarruf edebilir, satabilir, vasiyet edebilir, yasalar çerçevesinde hukuki işlem yapabilir. Ortaklığın giderilmesi sonucu oluşan parseller ortak mülkiyete tabi kılınmaz. Dolayısıyla okuyucum parseline tek başına sahiptir ve kendi ailesi içinde yasal olan her türlü tasarrufu yapabilir, eski ortakları ile problemi olmaz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder