Tamer Heper Tek yol kalmış
HABERİ PAYLAŞ

Tek yol kalmış

Ben 2010 yılında dört ortaklı bir arsadan hisse aldım. Arsa 434 metrekare. Ben 343 metrekare aldım. Sonra diğer ortaklardan ikisinden hisselerini aldım, şimdi iki ortak kaldık. Ona, “Hisseni bana sat” dedim, satmadı. “Benimkini al” dedim, param yok dedi. Şimdi ben bu hisseyi yasal yollarla nasıl alırım? Alabiliyor isem, bedeli tapuda görülen bedel midir? B.G.

Okuyucuma önce bir ölçü hakkında bilgi vereyim. Bir gayrimenkulde hisse alındığında bu hisse, yüzde olarak bellidir, metrekare olarak değil. Siz bir gayrimenkulün yüzde 40’ını alabilirsiniz, bunu metrekare olarak ifade ederseniz yanlış olur. Bu gayrimenkulü daire olarak düşünün, bir dairenin yüzde 40’ına sahip olabilirsiniz ama 40 metrekaresine sahip olamazsınız.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Sizin hisseniz de yüzde olarak bellidir, metrekare olarak değil. Bu birinci husus. İkinci husus; bugün iki ortaksınız, ortaklardan büyük hisseye sahip olan küçük hisseyi alabilir diye bir hukuk kuralı yok. Hisseyi alabilmenin iki yolu var. Ya taraflar anlaşacak gidip tapuda birbirine satış yapacak veya ortaklığın giderilmesi talebi ile dava açacak. Gayrimenkul paylaşılamıyor ise bu halde satışa çıkarılacak, yüksek bedeli veren gayrimenkulü alacak. Satış açık artırma sureti ile yapılacak, yüksek bedel veren mala sahip olacak. Burada kural, hissedarlara tanınmış bir öncelik olmadığıdır. Parayı veren malı alır. Anlaşılacağı üzere ilk ihtimal sizin için geçerli değil. Yani anlaşarak hisseyi satın almanız söz konusu değil, çünkü hissedar satmıyor. O halde geriye dava yolu kalıyor. Bu halde herkes gibi ihaleye gireceksiniz, en yüksek bedeli ödemeye bakacaksınız. Ancak bedel ödenirken size ait hisseye tekabül eden miktar düşülecek. Avantajınız bu olur.

Eşdeğerlilik esastır

Bir kooperatife üyeyim. Başkan kredi kullanmayı teşvik etti, “Krediyi yüzde 5 veya yüzde 10 eksiği ile ödersiniz” dedi. Kredi aldım, aidatlarımı ödedim ama sonuçta bana kesinti uygulanmadı. Buna hakları var mı? S.Ö.

Okuyucumun sorusunda anlaşılmayan bir nokta var. Şöyle: Krediyi bankalar verir, sonra taksit taksit geri alır. Geri alırken de faiz uygular. Yani krediyi eksiği ile değil fazlası ile geri alır. Kooperatiflerde bu kredi alınır ve olduğu gibi kooperatife aktarılır. Kooperatifin eline toplu para geçer, inşaatı bununla yapar. Bu para da elbette aidata mahsup edilir. Bankaya geri ödemelerde bir kesinti söz konusu değildir. Kooperatif aidatları konusunda ise kredi almayanlarla alanları ayırarak değişik bir ödeme tarzı getirilemez. Kooperatif ortakları arasında hak ve vecibelerde eşdeğerlilik esastır. Dolayısı ile kredi kullanıp da yüzde 5 veya yüzde 10 indirimin nasıl sağlanacağının izahı yoktur. Acaba başkan yanlış şey biliyordu da yanlış bilgi mi aktardı yoksa onun doğru söylediği yanlış mı anlaşıldı? Aklıma bir tek bu geliyor.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder