Tamer Heper Temliknameyi görün
HABERİ PAYLAŞ

Temliknameyi görün

Haberin Devamı

Beş yıl önce bankaya olan borcum nedeni ile icraya verildim. Şimdi beni varlık yönetimi şirketi arıyor ve alacağı devraldığını ileri sürüyor. Belge istiyorum “Biz belge vermeyiz” diyorlar. İcrada dosyayı bulamıyorum, ne yapmalıyım? ● F.K.

Bu varlık yönetimi şirketlerinin nasıl çalıştığını daha önceki yazılarımda açıklamıştım. Bunlar şirketlerin alacağını satın alır, hukuki tabiri ile temlik alır ve alacaklı yerine geçer.

Tahsil ettikleri para, ödedikleri paradan fazla olduğu için bundan para kazanırlar. Düşünün, banka beş yıl önce takip yapmış, sizden para alamamış, şimdi bu şirket alacak. Ancak bu şirketlerin bir kısmının tutumu bana ilginç geliyor.

★ ★ ★

Vatandaştan para istiyorlar ama belge göstermiyorlar. Belge ibraz etmeden para talep edilebilir mi? Bu varlık yönetimi şirketlerinin herhangi bir alacaklıdan farkı yok. Herhangi bir alacaklı birinin kapısını çalsa da “Bana borcun var” dese, kapısı çalınan “Neye göre arkadaş belgeni göster” demeyecek mi? Bunların en azından göstermeleri şart olan belge temliknamedir.

Yani bu alacağı bankadan devraldıklarını gösteren sözleşmedir. Bunu bile gösteremiyorlarsa vatandaş bunların alacaklı yerine geçtiğini nereden bilsin? Ya bunlara para ödedikten sonra banka da devreye girip, “Bizim temlik ettiğimiz falan yoktu, getir parayı” derse?

★ ★ ★

Bu nedenle temlik alan her kimse en azından icra dosyasına temliknameyi koymak mecburiyetindedir. Talep halinde de bunu borçluya göstermesi gerekir ki hukuki yönden alacaklı yerine geçtiği borçlu tarafından bilinsin.

İşte ben bu şirketlerin bu tutumuna bir mana veremiyorum. Böyle bir durumda vatandaşın içine bir kurt düşmez mi? Benden alacak hakları yok ama benden para mı koparmaya çalışıyorlar acaba demez mi?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder