Tamer Heper Trafikte hız sınırı
HABERİ PAYLAŞ

Trafikte hız sınırı

Bir bayramı daha kutladık ve tespitlere göre trafik kazaları eskilere oranla daha az oldu. Benim merak ettiğim trafik cezaları ne oranda? Henüz bilmiyoruz, tam dönüş gerçekleşmedi. Bunu sormaktan maksadım şu: Karayollarındaki sürat tahdidi sanki özellikle ceza yazmayı gerçekleştirme amacına yönelik düzenlenmiş. Bizler milyarlar döküp geniş geniş yollar yaptık, güzel. Teknoloji gelişti, son derece teknolojik araçlar yaptık o da güzel. Ama bizim yollarımızda hâlâ sürat tahdidi dededen kalma.

***

Hiç abartmıyorum şehirlerarası yollarda hâlâ saatte 30 kilometre (km), pek çok yerde hâlâ 50 km tahdidi var. Bunlar için ‘yaya geçidinde, yok okul yakınında’ falan denilmesin. Hayır hiçbir şey yokken bile sınır bu. En yükseği 70 km.

Haberin Devamı

Peki biz bu hızla gideceksek bu yollara niye milyarlar döktük, niye kucak dolusu para verip son derece teknolojik araçlar alıyoruz? Bir başka araca yaklaşırken sinyal veren hatta hız kesen, arkayı da önü de ekranda gösteren, bilgisayar sistemi taşıyan araçlar aldık ama biz hâlâ 30 km, 50 km hızla gidiyoruz. Bunu geçersek yığınla para cezası ödüyoruz. Bunda mantık var mı?

***

Geçen gün bazı otoyollarda hız sınırının 120’den 140’a çıkarılacağı açıklandı. Bu durum sadece otoyollar için mi geçerli olacak? Lütfen artık şehirlerarası bölünmüş yollarda da 30 km, 50 km gibi at arabası hızlarını teknolojiye uyduralım (şehir içinde okul önlerini ayrı tutuyorum). Bu sürate hiç kimse uymuyor.

Bunlara uyulmadığı zaman diğer kuralların da eskimiş olduğu izlenimini edinen sürücü bu defa uyulması gereken sair kurallara da uymuyor ve işte kabus bu halde başlıyor. Bizler hâlâ 780 bin kilometrekare ülkemizde karayollarında 50 km ile gideceksek yollar için ve son teknolojik araçlar için yaptığımız masrafa yazık oldu demektir. Bunlar yokken de bizler zaten 50 km ile gidiyorduk.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder