Tamer Heper Vasinin görevleri nelerdir?
HABERİ PAYLAŞ

Vasinin görevleri nelerdir?

94 yaşındaki annesine vasi tayin olunan oğlu, annesinin emekli maaşını alıyor. Hiçbir işi ile ilgilenmiyor hatta annesini ziyarete bile gelmiyor. Bu durumda bu vesayetin devamı hukuki olabilir mi? Vasinin değişmesi gerekmez mi? H.B.

***

Vasinin görevleri bizim yasalarımızda belirlenmiştir. Mesela vasi, kısıtlıyı korumak ve bütün kişisel işlerinde ona yardım etmekle yükümlüdür. Vesayet makamı bu görevi yapabilecek yetenekte olan bir ergini vasi olarak atar. Vasi, vesayet altındaki kişiyi bütün hukuki işlemlerde temsil eder.

Haberin Devamı

Vasiliğe atama kararının kesinleşmesi üzerine vasi ile vesayet makamının görevlendireceği bir kişi tarafından vakit geçirmeksizin yönetilecek malvarlığının defteri tutulur. Vesayet altındaki kişinin kendisi veya malvarlığının yönetimi için gerekli olmayan paralar, faiz getirmek üzere, vesayet makamı tarafından belirlenen milli bir bankaya yatırılır. Paranın yatırılmasını bir aydan fazla geciktiren vasi, faiz kaybını ödemekle yükümlüdür.

Vasi, yönetimle ilgili hesap tutmak ve vesayet makamının belirlediği tarihlerde ve her halde yılda bir defa hesabı onun incelemesine sunmakla yükümlüdür. Vasi görevini yerine getirirken kusurlu davranışı ile vesayet altındaki kişiye verdiği zarardan sorumludur (Vesayet makamı olarak geçen ifade vasi tayini ile ilgili sulh hukuk mahkemesi ve denetimle ilgili asliye hukuk mahkemesidir).

***

Peki görevini yerine getirmeyen vasi için yapılacak şey nedir? “Aile meclisi görevini yapmadığı veya vesayet altındaki kişinin menfaati gerektirdiği takdirde denetim makamı her zaman aile meclisini değiştirebileceği gibi özel vesayeti de sona erdirebilir.” “Vasi görevini ağır surette savsaklar, yetkilerini kötüye kullanır veya güveni sarsıcı davranışlarda bulunur ya da borç ödemede acze düşerse vesayet makamı tarafından görevinden alınır.”

Demek ki vasi sonsuza kadar vesayeti devam ettirmez, özellikle yukarıda açıkladığım hususların varlığı halinde ise yine hakim tarafından görevden alınır. Görevden alınma talebini her ilgili yapabilir. Elbette her ilgili kavramı içinde yakın akrabaları vardır. Yapılan inceleme sonucu vasinin görevden alınması gerektiği sonucuna varılır ise görevden alınır. Uyarma ile göreve devam edebileceği düşünülürse uyarılır ve göreve devam eder.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder