Tamer Heper Yeni iş cazip mi?
HABERİ PAYLAŞ

Yeni iş cazip mi?

27 Haziran 2014’ten beri bir firmada çalışıyorum. Şirket tüm hakları hukuki süreçler çerçevesinde kullandırıyor. Bugünlerde bir kamu işine geçeceğim. Birikmiş kıdem tazminatımı askerlik, evlilik dışında nasıl alabilirim? ● K.M.

Çalışan birinin işyerinden kıdem tazminatı alarak ayrılabilmesi için bazı şartların bulunması şarttır. Bunlardan ikisini okuyucum zaten söylemiş. Biri evlilik, diğeri askere gitme.

Bunun dışında işverenin nedensiz olarak iş akdini sonlandırması veya yasada yazılı olan işçinin haklı nedenlerle sözleşmeyi feshetmesi olayı var.

Haberin Devamı

Ancak bunların içinde işçinin bir başka işe girme nedeni ile iş akdini sonlandırması yok. Yani işçi iş akdini çeşitli nedenlerle feshedebilir, buna engel yok ama böyle durumda da tazminat talep hakkı olmaz.

★ ★ ★ ★ ★

İş akdini çeşitli nedenlerle feshedenlerin nedenleri elbette çok çeşitli. Ancak bunlar işçinin şahsı ile ilgilidir. İşte okuyucumun durumu da bu.

Bir başka işyerinden daha iyi şartlarla teklif almış, daha iyi şartlarla çalışacak, işyeri evine daha yakındır... Bu ihtimalleri çoğaltabiliriz. Ancak bunlar haklı fesih nedeni olarak kabul edilmez. Dolayısı ile işçi kıdem tazminatı isteyemez.

Tanık olduğum bazı olaylarda patron nezaket gösterip işçisine bir miktar ödeme yaptığı olmuştur ama işçinin hakkı olduğu anlamına gelmez.

Hatta bir dönem haketmediği halde işçisine kıdem tazminatı ödemek suç bile sayılmıştı. Sonuçta okuyucum ya bu işyerinde devam edecek veya tazminattan vazgeçip yeni işine girecek. Dört senelik çalışmasını kıdem tazminatı yönünden yok sayacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder