Tamer Heper Yeni kanunla ilgisi yok
HABERİ PAYLAŞ

Yeni kanunla ilgisi yok

2000 yılında eşimden boşandım. 1992 yılında bir daire almıştık, benim adıma. Boşandıktan sonra eşim dava açıp daireyi talep etti, dava aleyhime sonuçlandı, şimdi temyizde. 2000 yılından önceki evliliklerde bu tür davaların kadınlar lehine sonuçlandığını duydum. Doğru mu? N.T.

Çok tekrarladığım bir cümleyi yineleyeyim. Bakılmakta olan bir dava nedeni ile davanın eleştirisini yapmak yanlış. Zira dosyada öyle bilgiler vardır ki, bunu dışarıdan biri bilmez. Bu olayda dışarıdaki kişi benim. Dosyanızın içeriğini bilmeden eleştiri yapmak yanlıştır. Şimdi size ben dosya içeriğine göre değil genel mevzuata göre bilgi vereyim. Bu işinizi görür sanırım.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

“Bizde artık kadın erkek her şeye ortak oldu” sözünün kaynağı yeni Medeni Kanun. Yeni Medeni Kanun aile içi mallara yeni bir düzenleme getirdi. Ancak bu yanlış tanıtıldı. Sizin de sormak istediğiniz 2000 yılı ve öncesi sözü bu değişikliğe dayanıyor. Ancak Medeni Kanun değişikliği 2000 yılında olmadı 2002 yılında oldu. Yani siz, karı koca ortak oldu ya işte o tarihten öncekiler kadınlar lehine sonuçlanıyormuş, demek istiyorsunuz ama verilen kararın onunla ilgisi olmadığı kanaatindeyim. Zira dairenin alım tarihi 1992, yani yeni Medeni Kanun’dan önce. Dolayısı ile davanın sonucuna etkili olan hadise muhtemelen dairenin parasının eşiniz tarafından ödendiğini ispat edilmesi falan gibi geliyor bana. Dolayısı ile 2002 öncesi veya sonrasının etkisini göremiyorum. Zaten yeni Medeni Kanun çerçevesinde olaya bakılsaydı size nakit olarak borç çıkarılırdı. Demekki mesele farklı.

Tapuda durum ne?

Annem 1977 yılında öldü. Annemin babası daha sonra 1990’da öldü. Ancak dedem ölümünden önce gayrimenkullerini dayıma bırakmış. Diğer bir dayım da bu yerlerde benim de hakkım olduğunu söylüyor. Hakkım var mı? Dava açabilir miyim? M.G.

Anneniz önce öldüğüne, sonra annenizin babası yani dedeniz öldüğüne göre, dedenizden annenize kalacak olan miras payı size geçecek. Şayet tek çocuk iseniz olduğu gibi sizin olacak. Kardeşleriniz varsa kardeşler aranızda paylaşacaksınız. Yani netice olarak evet siz mirasçılar arasındasınız. Şimdi geleyim dayıya devir olayına. Dayıya devir tek başına bir şey ifade etmiyor. Birincisi bu doğru mu? İkincisi doğru ise ne yolla yapıldı? Şayet satış gibi gösterip bağış yapıldı ise dava açmanızda büyük yarar var. Şayet vasiyetname yapıldı veya nakden parası alınıp da satış yapıldı ise tutumunuz farklı olacak. Benim tavsiyem. Önce gayrimenkullerin durumunu tapu dairesinden öğrenin. Sonra ne yapacağınıza karar verin, aksi halde kazanamayacağınız bir davayı açmış olursunuz ki maddi kaybınız yanında zaman kaybınız da olur.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder