Tamer Heper Yeni kirayı yazılı hale getirin
HABERİ PAYLAŞ

Yeni kirayı yazılı hale getirin

Kiram bu yıl için 1.700 TL. Ev sahibim 2024 yılı için 4 bin TL istedi. Kabul ettim fakat şimdi de 5 bin TL olacak diyor. Ne yapmam gerekir, beni çıkartabilir mi? Ayrıca evi satmakla tehdit ediyor. Satarsa ne kadar sürede taşınmam gerekli? F.Ö.

Okuyucumun kira döneminin başlangıcı acaba hangi ay, zira kira zammı dönem başlangıcında yapılacak. Mesela dönem eylül, ekim gibi aylar ise önümüzde daha bir yıl var, bakalım o aylarda yasal mevzuat neyi gerektirecek? Belki enflasyon inecek ve kira artışları düşük seviyede kalacak (mesela). Bu nedenle uzak tarih için pazarlık erken. Peki yakın tarih için mesela 2024’ün başı için yapıldı ise bu halde de kabul edilen ilk teklifin yani 4 bin TL’nin kira sözleşmesine bir madde olarak eklenmesi gerekirdi. Bu teklif yazılı hale getirilmedi ise ev sahibi yarından sonra 10 bin TL de der. Ancak ev sahibi 10 bin TL dedi diye kira 10 bin TL olmaz elbet. Kira zammı konusunda taraflar anlaşmaz ise kira tespiti talebi ile dava açmak gerekir. Bu halde yeni dönem kirasını mahkeme belirler. Kira bedelinin tayininde taraflar anlaşamaz ise bu kiracının tahliyesi nedeni değildir. Yukarıda bahsettiğim gibi kira bedeli mahkemece belirlenir ve kira ilişkisi devam eder.

Haberin Devamı

Okuyucumun ev sahibi evi satmakla tehdit ediyormuş. Bu nasıl bir tehdit? Evini satmayı düşünen kimse bir müşteri bulursa satar. Ev kiracının değil ki satmakla zarara uğrasın, ev sahibinin malı. Satış da öyle basit değil, bir takım masrafı gerektirir. Bunun harcı falan var yani masraflı iş. Deyin ki masrafa da katlandı, iyi ama malik değiştiğinde kiracı hemen çıkmaz ki. Yeni malik kiracıya bir ay içinde ihtarname gönderir, bu yeri satın aldığını kendi ihtiyacı bulunduğunu bildirir ve altı ay bekler. Altı ay sonra tahliye davası açar ve bu davada ihtiyacını ispatlamaya çalışır. İhtiyacını ispatlayamazsa davası reddolunur. İhtiyacını ispatlarsa tahliye kararı verilir ama bu durumda kiracıya tahliyesi için takip yapıldığında yeni malik de bu yeri üç yıl müddetle bir başkasına kiraya veremez. Yani satış hemen boşaltmayı gerektirmiyor, bunu bilerek hareket etmek lazım.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder