Tamer Heper Yetkili mahkeme hangisi?
HABERİ PAYLAŞ

Yetkili mahkeme hangisi?

Bir dava açmam gerekiyor. Davalı ile aynı şehirde yaşıyoruz. Ben davamı Ankara’da açtım ama davanın Alanya’da görülmesini istiyorum. Bu nasıl mümkün olur? l A.Y.

***

Hem soruyu soran okuyucuma hem de diğer okuyucularıma hatırlatmak isterim ki dava açacak biri işine gelen yerde dava açamaz. Bunun sıkı kuralları vardır. Genel kural şudur: Bir dava, davalının ikametgahının bulunduğu yerde açılır. Bu genel kuraldır ama bunun istisnaları vardır. Örneğin; bir icra takibi yapılmış ise bu takiple ilgili davalar icra dairesinin bulunduğu yerdeki mahkemede açılır veya bir gayrimenkul ihtilaflı ise bu defa ihtilaflı gayrimenkulün bulunduğu yerdeki mahkemelerde dava açılır.

Haberin Devamı

Bunun gibi istisnalar vardır. Okuyucum davasını Ankara’da açtığını ancak davaya Alanya’da bakılmasını istemektedir. İyi ama buna yanıt vermek için davanın nedeninin bilinmesi gerekir. Ancak okuyucumun anlattığı bana bir hususa daha açıklama ihtiyacını hatırlattı. Bir davaya Alanya’da bakılacak ise bu davayı açmak için mutlaka Alanya’ya gitmek gerekmez.

Dava Ankara Adliyesi’nde, Alanya’ya gönderilmek üzere açılabilir. Dosya Ankara’dan Alanya’ya gönderilir ama davanın devamına Alanya’da bakılır. Yani dilekçenin Ankara’da verilmiş olması usulsüz bir işlem değildir ama davaya da Ankara’da bakılacak anlamına gelmez. Bunlar sistemimiz içinde biraz detay olup yanlış yerde açılan dava bazı hallerde yetkili mahkemeye gönderilmek üzere karar verilerek düzeltilir. İstisnai bazı hallerde ise ret sebebi olabilir. Bunun için bir dava açılacak ise bir meslektaşımın yardımının alınmasında yarar vardır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder