Tamer Heper Yönetici elden para toplayabilir
HABERİ PAYLAŞ

Yönetici elden para toplayabilir

12 daireli bir binada kat malikiyim. Binamızda bir daire sahibi yöneticinin banka hesabı açmasının mecburi olduğunu ileri sürüp ödemede bulunmuyor. Binamızda asansör, havuz, kapıcı vs. yok. Yöneticinin bankada hesap açma mecburiyeti var mı? Bu durum ödememe sebebi olabilir mi? Yönetici kat malikleri kurul kararı olmadan para toplayabilir mi? O.Ç.

*****

Bizim kanunumuzda yöneticinin görevleri sayılırken para toplama konusundaki cümle şöyle kurulmuş: Yönetici “topladığı paraları ve avansları yatırmak ve gerektiğinde almak üzere muteber bir bankada kendi adına ve fakat gayrimenkulün yöneticisi sıfatı gösterilmek sureti ile hesap açtırılması...” Görüldüğü gibi cümle amir bir hüküm değil, tam tersine toplanan parayı toplayıp götürüp yatırması anlamına kurulmuş bir cümle. Demek ki hesap açmak mecburi değil, elden toplayıp, öyle bankaya götürüp yatırmak mümkün.

Haberin Devamı

Peki yönetici kendi kararı ile aidat (para) toplayabilir mi? Bazı kurallara uymak şartı ile toplar. Şöyle: Yöneticinin para toplaması kesinleşmiş işletme projesi ile mümkündür. Şayet ekstra bir para gerekiyor ise yönetici ek işletme projesi yapar, tüm kat maliklerine tebliğ eder, yedi gün içinde bir itiraz olmaz ise bu işletme projesi kesinleşir ve buna göre para toplayabilir. Yok, işletme projesi yapılmadan toplamak isterse bu mümkün değildir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder