Tamer Heper Yönetim planı tapuda var
HABERİ PAYLAŞ

Yönetim planı tapuda var

Bir dubleks dairede oturmaktayım. Benim dairemde üç petek fazlalığım var. Bu fazlalık için benden ekstra para isteniliyor. Bu yasal mı yasal değilse ne yapabilirim? İ.Ş.

Bir binada ortak giderlerin ne şekilde paylaştırılacağı iki yerden araştırılabilir. Bunlardan biri Kat Mülkiyeti Kanunu, diğeri yönetim planı. Kat Mülkiyeti Kanunu ortak giderlere, kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine kat maliklerinin eşit katılacağını, diğer giderlere arsa payı oranında katılacağını söylüyor. Ancak bu amir hüküm değil. Değişebilir.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Değişim için de binanızın yönetim planına bakacaksınız. Yönetim planında başka türlü paylaşım öngörülmüş olabilir. Örneğin ortak su giderinin kişi başına bölüştürüleceği veya yakıt giderinin radyatör dilim hesabına göre bölüştürüleceği gibi. Dolayısı ile sizin ihtilafınızın çözümü yönetim planınızda. Yönetim planına bakın ortak giderlerin paylaştırılması için ne diyor. Buna uyacaksınız. “Elimde yönetim planı yok” diyorsanız, bunu tapu dairesinden temin edeceksiniz. Yönetim planında yakıt bedelinin bölüştürülmesi konusunda bir hükme rastlamazsanız bu halde bölüştürme arsa payına göre yapılacak. Arsa payı da tapu senedinde yazılı. Pek çok kişi arsa payını dairesinin alanı zannediyor. Hayır tapu senedinde dairenizin alanı yazmaz. Arsa payı yazar. Arsa payı da alana göre değil rayiç değere göre hesaplanır.

Çözüm detayın içinde

2007 yılında bir arkadaşıma 4500 TL’lik hatır çeki verdim. Şimdi beni mahkemeye veriyor ve 4500 TL’yi istiyorlar. Ödeme gücüm yok. Ne yapabilirim? Ö.Ö.

Doğrusunu isterseniz olaya uzaktan bakıldığında ne yapacağınızı söylemek kolay değil. Ancak olayın özelliklerine girildiğinde birtakım şeyler düşünülebilir. Ne demek istiyorum söyleyeyim. Örneğin çekin tarihinin 2007 olduğunu söylüyorsunuz. Çeklerde keşideciye başvuru süresi altı aydır. Dört sene geçmiş bir çek takibe konulamaz. Sonra davadan söz ediyorsunuz bu dava icra takibinden sonra mı yoksa doğrudan doğruya açılmış bir dava mı. Bunların da bilinmesinde yarar var. Dolayısı ile size, 4500 TL’nin bu rakamla da kalmayabileceğini bunun üzerine faiz de bineceğini hatırlatmak isterim. Onun için olayın detayını aktarabileceğiniz bir hukukçudan yardım alın. Çıkış yolları da olabilir. Ancak olayın detayının bilinmesi şartıyla.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder