Tamer Heper Zamanaşımı söz konusu değil
HABERİ PAYLAŞ

Zamanaşımı söz konusu değil

Biz üç kardeşiz. Babamız 30 yıl önce vefat etti. annemizi de altı ay önce kaybettik. İki katlı evimiz var. İki kat iki bağımsız daire şeklinde ve her katında birer kardeşimiz oturuyor.

Bir kardeşimiz onay vermediği için annemizin vefatından sonra henüz veraset ilamı çıkartamadık. Tapu halen babamızın üzerinde. Bu durumda nasıl bir yol izlememiz gerekir. ● Ç.İ.

Bana gelen sorulardan edindiğim intiba şu: Bazı okuyucularımın veraset ilamı alınmasını tüm mirasçıların birlikte hareket etme şartına bağlamış. Böyle bir şey yok. Bir kimse vefat ettiğinde mirasçılarından herhangi biri veraset ilamı talebinde bulunabilir.

Haberin Devamı

Bu eskiden sadece mahkemede dava yolu ile olmaktayken şimdilerde noterlerde de yapılabiliyor. Notere başvuran mirasçılardan herhangi biri veraset ilamı verilmesini talep edebiliyor.

Bazı hallerde aile tablosunun detaylı olması durumunda noterler bunu tanzim edemiyor ama okuyucumun anlattığı en basit aile tablosu, anne-baba ve üç çocuk. Böyle bir aile tablosunda noterlerden bir problem yaşanmayacağını düşünüyorum.

★ ★ ★ ★ ★

Sonrası için de benzer şeyler söyleyeceğim. Noterden alınan bu veraset ilamı ile tapu müdürlüğüne başvurup, gayrimenkullerin mirasçılar adına tescilini istemek de mümkün. Bunun için de hep birlikte tapuya gitmek gerekmiyor.

Sadece birinin gitmesi yeterli oluyor. Bu nedenle de tescile kadar geçen süre için okuyucumun hiçbir problemi yok. Babalarının 30 yıl önce ölmüş olmasının da bir önemi yok.

Zira gerek veraset ilamı alımı için gerekse tapuya tescil için bir zamanaşımı söz konusu değil. Okuyucum bu ev için kentsel dönüşüm konusunu da sormuş. Bunun için öncelikle dayanıksız raporu almak gerekecek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder