Tuğba Çubukçu Canada West okulları ve Kanada'da eğitim
HABERİ PAYLAŞ

Canada West okulları ve Kanada'da eğitim

Sizlere bu hafta sadece Türkiye’de değil, tüm dünya ülkelerinde en çok tercih edilen eğitim destinasyonu olan Kanada hakkında bilgiler vermek istiyorum.

Yapılan araştırmalarda yıllardır üst üste dünyanın en yaşanabilir ülkeleri arasında ilk sıralarda yer alan, kibar insanları ile tanıdığımız Kanada, eğitim kalitesi ile de ön sıralarda yer alıyor. Dünya sıralamalarında yer alan üniversitelerinin olmasının yanı sıra, aynı zamanda eğitim sırasında ve sonrasında sunmuş olduğu fırsatlar da yine öğrencilerin tercih sebepleri arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

Kısaca bahsetmek gerekirse; akademik programlar (lisans, yüksek lisans, sertifika programları, vb) ve mesleki eğitimlere katılan öğrenciler eğitim sırasında part-time çalışma hakkına sahip oluyor. Akademik programlara katılan öğrenciler, eğitimleri bittikten sonra mezuniyet sonrası çalışma izni alma hakkını elde ediyor. Mezuniyet sonrası çalışma izni, 1 yıllık bir programa katılan kişi için 1 yıl, 2 yıl ya da daha uzun süreli bir programa katılan kişi için ise 3 yıl şeklinde onaylanıyor.

Ancak tüm bunların dışında son dönemlerde sıkça gördüğümüz öğrenci profili ise eşi ve çocuğu ile seyahat etmek isteyen yetişkin öğrenciler. Bu profildeki öğrencilerin en çok tercih ettiği ülke ise yine Kanada. Bunun en temel sebebi ise öğrenci eğitimini alırken eşine full-time çalışma izni verilmesi ve 18 yaşından küçük çocuklarının ücretsiz olarak Kanada’daki devlet okullarında okuyabilmesi.

Peki genel olarak programlara bakacak olursak;

Kanada eğitim sistemi gereği endüstri ile çok iç içe olan, firmaların sektörün ihtiyacı olan personelleri yetiştirmeye çalışan birçok programa sahip bir ülkedir. Üniversitelerin yanı sıra çeşitli kolejlerde öğrenciler mesleki eğitimler alırken eğitimleri sırasında sektörel deneyim de kazanmakta ve mezuniyet sonrasında da rahatlıkla iş bulabilmektedir.

Liseden yeni mezun olmuş öğrenciler 4 yıllık lisans programlarının yanı sıra, özellikle devlet kolejlerinde sunulan 2 ya da 3 yıllık diploma programlarını tercih etmektedirler.

Haberin Devamı

Üniversite mezunları ise çoğunlukla kolejler tarafından sunulan mezuniyet sonrası (post-graduate) sertifika diploma programlarını ya da yüksek lisans programlarını tercih etmektedirler. Post graduate sertifikalar çoğunlukla 1 yıl süre ile sunulmaktadır, master programları ise 2 yıllık programlardır.

Kanada’da master programlarına kabul almak için lisans eğitiminizi yüksek not ortalaması ile bitirmiş olmanız gerekir. Ancak sizler için son dönemlerde en çok tercih edilen okullardan biri olan University Canada West, Türkiye İş Geliştirme müdürü Gülçin Turhan ile buluştum ve detaylı bilgiler edindim.

University Canada West, Kanada’nın en popüler şehirlerinden biri olan Vancouver’da yer almaktadır. Vancouver merkezde yer alan 2 farklı kampüsünden 4000’i aşkın sayıdaki öğrencisine işletme alanında eğitimler sunan okul, geçen senelerde QS 5 Star alarak da yerini sağlamlaştırmış bir okuldur.

Okulda bir adet ön lisans, iki farklı lisans programı ve bir de MBA programı sunulmaktadır. Ön lisans programı kapsamında öğrenciler işletme, sosyal bilimler gibi alanlarda genel dersler aldıktan sonra, isterlerse 3 ve 4ncü sınıfı okumak için aynı eyalet içerisindeki üniversitelere kredilerini transfer edebilir ve lisanslarını işletme, muhasebe, turizm otelcilik, medya iletişim, psikoloji gibi farklı alanlarda tamamlayabilirler. Lisans programları, ticaret ve işletme / iletişim gibi alanlarda sunulmaktadır.

Haberin Devamı

Son dönemlerde öğrencilerin en çok başvuruda bulunduğu program ise MBA yani işletme yüksek lisansıdır. Bu program sadece işletme mezunu kişiler için değil, eğitimden mühendisliğe, beşeri bilimlerden, sağlık bilimlerine, hukuka kadar birçok farklı bölümden mezun öğrencinin rahatlıkla başvuruda bulunabileceği ve aldıkları eğitim neticesinde kariyerlerini farklı bir noktaya taşıyabilecekleri bir programdır.

Program kapsamında öğrenciler isterlerse seçmeli derslerini sadece belli bir alana yoğunlaştırıp o alanda da özelleşebiliyorlar. İnsan Kaynakları, İş Analiz, Finans, Liderlik, Danışmanlık, Pazarlama ve Digital Pazarlama, Girişimcilik ve Kar Amacı Gütmeyen Organizasyonlar alanlarında özelleşebiliyorsunuz.

UCW’de sunulan MBA programını en çok tercih edilir kılan özelliklerin başında mezunlarının iş bulma oranın, mezuniyet sonrası ilk 6 ayda %100 olması geliyor. Evet doğru okuyorsunuz, iş bulamayan mezunları yok henüz. Bunun en önemli nedeni, okuldaki hocaların aynı zamanda çeşitli sektörlerde çalışmaya devam eden kişilerden oluşması geliyor. Yani hocaların kendilerine ait şirketleri var ya da farklı bir firmada yöneticilik yapıyorlar vb.

İş bulma oranları %100 olmasının yanı sıra, mezunları oldukça iyi maaşlara imza atmışlar. Kanada’da maaşlar yıllık brüt olarak sunuluyor ve yıllık 55-60bin Kanada doları seviyesinde bir gelir iyi kabul edilen bir seviye. UCW MBA mezunlarının %25’i yıllık 100bin Kanada dolarının üzerinde bir maaşa imza atarken, diğer %25’lik kısmı ise yıllık 75-100bin CAD arasında bir maaşa imza atmış.

Peki kabul şartlarınız ne diye sordum sizler için. Normalde MBA programına kabul edilebilmeniz için mezuniyet ortalamanızın en az 3.00 / 4.00 olması gerekiyormuş. Ancak kabul aşamasında sadece not ortalamanıza göre değil, iş deneyimlerinize ve aldığınız çeşitli ek eğitimlere göre de değerlendirilerek kabul ediliyorsunuz. Fakat yine de beklenilenin altında kalırsanız, okul size ek bir dönem foundation okuma imkanı sağlıyor.

UCW’de yılda 4 farklı başlangıç tarihi var; Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim. İstediğiniz herhangi birinde başlayabilirsiniz. Ayrıca eğer hiç tatil almadan okumak isterseniz de programınızı erken bitirme imkanı da sunuyor yine okul sizlere.

Ve en çok merak edilen eminim burslardır. Bu noktada da size güzel bir haberim var. UCW’nin Türk öğrencilere özel sunduğu 10000 CAD’a varan bursları mevcut.

Konuyla alakalı tüm sorularınız için Canada West okulları Türkiye temsilcisi Gülçin Hanım'a (gulcin.turhan@ucanwest.ca) mail adresinden sorularınızı sorabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder